in

U hrvatski turizam dogodine će se uložiti milijardu i 50 milijuna eura

Foto: Valamar PR

Ministarstvo turizma i ove je godine pripremilo anketu investicija u turistički sektor za narednu godinu. Anketom su obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke koje su dostavile podatke o najavljenim investicijama za sljedeću godinu, objavio je portal Hrturizam.hr. 

Prema dostavljenim podacima u 2019. godini u hrvatskom turizmu uložit će se oko milijardu i 50 milijuna eura, dok su investicije prema istoj anketi u 2018. godini iznosile 940 milijuna eura. Pritome će tvrtke investirati oko 626 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije i gradovi te općine s njihovog područja investirati 425 milijuna eura.  Najavljene investicije u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije.

Hrvatska kao turistička destinacija svake godine ostvaruje sve bolje turističke rezultate, a ono što nas posebno veseli što se uz rast prihoda bilježimo i kontinuirane trendove rasta investicija, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli te dodao: „Hrvatska je prepoznata kao jedna od najperspektivnijih zemalja za ulaganja u turizam što najbolje potvrđuju pozitivni trendovi u investicijama tijekom posljednjih nekoliko godina. Samo uposljednje dvije godine imamo rast investicija od 40 posto, a za sljedeću godinu najavljeno je milijardu i 50 milijuna eura investicija u turizmu.“

Prema podacima o investicijama iz ankete Ministarstva turizma, najveći broj investicija, odnosno najveći iznos ukupnih investicija planiran je u Primorsko-goranskoj županiji s ukupno 203 milijuna eura investicija, Splitsko-dalmatinskoj s 197 milijuna eura investicija te Istri s 175 milijuna eura investicija dok će se u kontinentalnim županijama uključujući grad Zagreb uložiti 355 milijuna eura.

Nadalje, vezano uz novoregistrirane smještajne objekte u 2018. godini, prema podacima iz sustava eVisitor u siječnju je registrirano ukupno 1.126 hotela s ukupnim kapacitetima 169.000 kreveta, dok je početkom studenog bilo registrirano 1.168 hotela s ukupnim brojem kreveta od 172.000. Kada je riječ o kampovima, prema podacima iz eVisitora u siječnju je registrirano 467 kampova, dok je početkom ovog mjeseca registrirano 496 kampova. Broj hostela u istom razdoblju tijekom siječnja bio je 324 s 16.000 kreveta dok je početkom listopada bio registriran 350 hostel s 18.000 kreveta. Ukupno je početkom siječnja 2018. godine bilo 105.000 registriranih objekata ukomercijalnom smještaju s milijun i 81 tisućom kreveta, dok je početkom ovog mjeseca registrirano 117.000 objekata s milijun i 154 tisuća kreveta u komercijalnom smještaju.

Labin: Iz auta otuđio građevinski materijal

Labin: Iz auta otuđio građevinski materijal

Danas počinje Mjesec borbe protiv ovisnosti

Danas počinje Mjesec borbe protiv ovisnosti