in

U Hrvatskoj još uvijek boravi preko pola milijuna turista

Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

DANAS je u hotelu Jezero na Plitvičkim jezerima održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s turističkim zajednicama Ličko-senjske i Karlovačke županije. Uz direktora HTZ-a Kristjana Staničića, koordinacijskom sastanku prisustvovali su direktor TZ Ličko-senjske županije Ivan Radošević i direktorica TZ Karlovačke županije Dina Begić te 17 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja ove dvije županije. Sastanku je prisustvovao i Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera.

Sastanak je otvorio Ivan Radošević koji je naglasio da je situacija u Ličko-senjskoj županiji vrlo dobra, posebice ako se u obzir uzmu prvotne projekcije s početka godine.

“U kolovozu smo ostvarili odličnih oko 67 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju, a što se tiče kumulativnog razdoblja, odnosno od početka godine do danas smo na oko 54 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju”, izjavio je Radošević, dodavši kako u županiji i u ovom trenutku ima gostiju i to najviše s tržišta Njemačke, Hrvatske i Poljske, piše Index.hr.

Staničić: U Hrvatskoj boravi pola milijuna turista

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić poručio je kako su dosad ostvareni turistički rezultati, uz povoljnu epidemiološku sliku na temelju koje je Hrvatska svoje granice za turiste otvorila još u svibnju, posljedica i fokusiranih marketinških te informativnih kampanja koje su provedene na ključnim europskim tržištima s kojih je na koncu i ostvaren najveći turistički promet.

“S obzirom na okolnosti iznimno smo zadovoljni ljetnim dijelom turističke godine gdje samo u kolovozu zabilježili 67 posto turističkog prometa u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Pripremili smo kampanje za posezonu gdje smo u prvi plan stavili kontinentalni turizam, nautiku, ali i eno-gastronomiju te ćemo se fokusirati na tržišta u našem najbližem okruženju. Na domaćem tržištu, u listopadu, planiramo realizaciju projekta Tjedan odmora vrijedan. Paralelno smo u pripremi plana za iduću turističku godinu za koju znamo da će biti iznimno zahtjevna i u kojoj ćemo se osloniti na pojačane marketinške i PR aktivnosti na odabranim tržištima i posebno na oglašavanje na digitalnim kanalima komunikacija!, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako nas u ovoj turističkoj godini očekuje još sigurno dva mjeseca turističkog prometa ako se budemo pridržavali propisanih mjera i preporuka te ako će epidemiološka slika u zemlji biti stabilna, objavio je Index.hr.

HRVATSKA JE PERCIPIRANA KAO POŽELJNA DESTINACIJA, naslov je novog tjednog izvještaja kojeg šalje Hrvatska udruga turizma

Hrvatska nakon završetka špice ovogodišnje turističke sezone i dalje ima povjerenje turista – unazad tjedan dana u Hrvatskoj boravilo je prosječno dnevno više od 600.000 turista, od čega gotovo 500.000 stranih turista. Tijekom posljednjeg vikenda (od 21. do 23. kolovoza) u Hrvatskoj je ostvareno više od 200 tisuća dolazaka i 1,8 milijuna noćenja.

U Hrvatskoj je na početku ovog tjedna boravilo gotovo 150.000 gostiju iz Njemačke, preko 60.000 gostiju iz Poljske, 40.000 iz Češke i više od 30.000 gostiju iz Slovenije- Prema posljednjim podacima e-Visitora od početka kolovoza do 24. kolovoza Hrvatska je zabilježila 2,4 milijuna kuna turističkih dolazaka i preko 18,1 milijun turističkih noćenja. Od toga su strani gosti ostvarili 83,5 posto dolazaka i 81 posto noćenja.- Najviše noćenja je u kolovozu ostvareno u Istri (4,4 milijuna), u Primorsko-goranskoj županiji (3,5 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (3,4 milijuna noćenja), Zadarskoj (3,3 milijuna noćenja), Šibensko-kninskoj (1,4 milijuna noćenja) i Dubrovačko-neretvanskoj (preko 1 milijun). U dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 4,3 milijuna što predstavlja 90 posto lanjskog rezultata. Zatim slijedi tržište Slovenije s kojeg je ostvareno 2,6 milijuna noćenja što je 94 posto lanjskog rezultata te tržište Poljske s kojeg je ostvareno 1,8 milijuna noćenja što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je noćenja ostvareno u Viru, Rovinju, Medulinu, Poreču, Crikvenici, Umagu, Malom Lošinju, Novalji, Splitu i Puli.- Najviše noćenja u kolovozu ostvareno je u objektima u domaćinstvu (preko 19 milijuna), zatim u kampovima (preko 7,5 milijuna noćenja), u hotelima (5,5 milijuna noćenja).

U Hrvatskoj postoje značajne oscilacije u kvaliteti epidemiološke situacije po regijama.

Na području tri županije koje čine sjeverni dio obale i priobalja, Istre, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, a na čijem teritoriju boravi gotovo 50 posto svih stranih turista, situacija je znatno povoljnija od nacionalnog prosjeka. U toj regiji je kumulativni broj novo oboljelih u posljednjih 14 dana 20,8 na 100.000 ljudi.

“Skači – za Badernu smo jači“ – Mališani dobili nove sadržaje

REKORDNIH 358 novih slučajeva: Stroge mjere u Dalmaciji – Zatvaraju se svi fitness centri, maske u kafićima i restoranima