in

Veliki hotelijeri traže pomoć: ‘Nekima neće biti lako dočekati iduću sezonu’

Veliki hotelijeri traže pomoć za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti svojih tvrtki jer mnogima neće biti lako dočekati idući Uskrs i prve turiste bez obzira na to što je sezona s obzirom na okolnosti za mnoge, posebno one u Istri, zadovoljavajuća. Zato su se sastali u ponedjeljak u Rovinju s novom ministricom turizma Nikolinom Brnjac koja je pak najavila da će pomoć doći iz Europe, piše Novac.hr.

– Krajem ovog mjeseca trebali bismo dobiti  smjernice Europske komisije za instrument „Oporavak i otpornost“. Sada smo o tome razgovarali, pripremili se i dobili smo određene materijale. Tijekom ovog i idućeg tjedna imat ćemo sastanke s relevantnim ministarstvima. Sada razgovaramo koji su to modaliteti da se nastavi s  određenim mjerama na jesen i kako što bolje pripremiti turistički sektor da bude što otporniji za iduću sezonu. Trebamo naći mjeru kako pomoći turističkom sektoru  koji nosi 20 posto hrvatskog BDP-a. Izrazito nam je važno očuvati stabilnost, istaknula je ministrica. Dodala je da je Europa pripremila oko šest milijardi eura bespovratnih sredstava,  i više od dvije milijarde za izrazito povoljne zajmove.

Krovna turistička udruga Hrvatska udruga turizma (HUT) još je početkom srpnja predala prijedlog pomoći da sektor izdrži do Uskrsa, a sada im je bitno da čim prije saznaju na kakve mjere mogu računati jer ih čeka duga zima i donošenje ključnih odluka. Čelni čovjek HUT-a Veljko Ostojić istaknuo je da su nadležnom ministarstvu predložili dva modela, a to se ne odnosi samo na hotelijere, već na čitav sektor gdje su primjerice agencije najlošije prošle.

– Jedna je varijanta četiri tisuće kuna po radniku uz nastavak postojećih mjera,  a druga je varijanta je  dvije tisuće kuna po radniku, što je praktički naknada  koju bi  nezaposleni dobili da su na Zavodu. Mislimo da je bolje radnika zadržati u kompanijama zbog  njihove sigurnosti i sigurnosti  kompanija koje trebaju pripremiti iduću sezonu. Koliko znamo, sredstva za tu mjeru su vezana za EU fondove, koji  je na snazi do kraja 2021. godine pa to i stoji u našem prijedlogu. Nadamo se da s početkom  iduće sezone ta mjera više neće trebati, kazao je Ostojić koji je s ministricom razgovarao i kako pomoći turističkim tvrtkama da sačuvaju likvidnost te kako iskoristiti u tu svrhu EU fondove.

– Tu smo čuli da za nekoliko tjedana možemo očekivati konkretnije informacije kako će se ta sredstva moći iskoristiti, kazao je.

Cijeli članak pročitajte na https://novac.jutarnji.hr/aktualno/veliki-hotelijeri-traze-pomoc-nekima-nece-biti-lako-docekati-iducu-sezonu/10459666/

Dalmacija u crvenom, a turisti bježe iz Istre! Poljaci, Česi i Slovaci napunili jug Hrvatske

FUNTANA: Inspekcija zatvorila beach bar POLIDOR