in

Veljko Ostojić za Globus: ‘Zbog nekoliko milijuna izgubili smo milijarde. Sami smo si krivi’

Foto HUT

Pogrešno bi bilo tvrditi da je sve bilo do ljudi, ali ove sezone, kao nikad do sada, nije bilo slučajnosti. Tamo gdje su procesima upravljali iskusniji turistički radnici bilo je iznad očekivanih rezultata, a tamo gdje se radilo po inerciji, i nije. Naravno, ova tvrdnja vrijedi samo za procese unutar mikrodestinacije jer, primjerice, u Dubrovniku zbog nedostatka avioveza nije bilo moguće ostvariti dobre turističke rezultate, a u sjevernijim destinacijama to je bilo moguće. Iskusniji, radišniji i sposobniji su nametali rješenja i davali inicijative, a oni manje sposobni stavljali su se u poziciju žrtve. Tako je bilo i u slučaju udruga i udruženja. U ovoj je godini svakako dijelom turističke politike dominirao Veljko Ostojić. On i njegova ekipa obavili su veliki posao i za svoje članice, ali i za ukupni turistički sektor. Jedno vrijeme je čak izgledalo da bez inicijative i prijedloga Hrvatske udruge turizma (HUT) ne može raditi ni Ministarstvo turizma. HUT zastupa interese najvećih hrvatskih turističkih kompanija ili 40 posto hotelijerstva. Zato je Veljko Ostojić osoba koja može ocijeniti ovogodišnju sezonu te ukazati na pogreške i prednosti hrvatskog turizma, piše Globus a prenosi portal Novac.hr.

Donosimo dio intervjua.

Možete li ocijeniti nove mjere Vlade RH za pomoć gospodarstvu?

– HUT snažno pozdravlja mjere za oporavak gospodarstva koje je Vlada objavila. Smatramo da je to najvažnija karika u lancu zadržavanja radnih mjesta i opstojnosti poduzeća, što se i ove godine pokazalo ključno. Vjerujemo da je najava produžetka trajanja mjere do kraja godine zapravo samo tehničko pitanje, jer smo u svim najavama čuli da se mjere planiraju produžiti do početka sezone 2021. To je, uz osiguranje likvidnosti i korištenje sredstava EU, nužno kako bismo je dočekali spremni.

Da nije bilo mjera Vlade, puno bi ljudi završilo na Zavodu za zapošljavanje i ova sezona sigurno ne bi bila odrađena tako kako jest. Vlada je pomogla poslodavcima da prežive, da zaposlenici koji rade niz godina u turizmu i znaju svoj posao zadrže radno mjesto. Znači, oporavak turizma je ključ oporavka ukupnoga gospodarstva. Hrvatski turizam ukupno plaća razna javna davanja na svim razinama vlasti oko 8,4 milijarde godišnje, a neto plaće godišnje u turizmu su 5,5 milijardi kuna. Mi razgovaramo o pomoći države za preživljavanje na razini od 2,5 do 3 milijarde kuna, što je daleko niže od onoga što turizam godišnje producira i doprinosi.

U turizmu, kao i u svakom poslu, važno je planiranje. Kako je to izgledalo ove godine?

– Planovi su bili temeljeni na rezultatima 2019. i sve je do početka pandemije odlično izgledalo. No, već koncem veljače, s obzirom na potpuno nove okolnosti, turističke kompanije počele su razrađivati nekoliko mogućih scenarija. Ipak, ti su se scenariji na kraju pokazali samo kao orijentir. Svi planovi vezani za zapošljavanja, nabavu i operativno funkcioniranje objekata prilagođavali su se iz dana u dan epidemiološkoj situaciji, odnosno procjenama tržišne potražnje. Takav način rada izuzetno je zahtjevan i jako troši.

Što ste vi poduzeli u Hrvatskoj udruzi turizma?

– U HUT-u smo pojačali komunikacijske aktivnosti jer je jedan od najvećih izazova bilo širenje lažnih vijesti o stanju u Hrvatskoj u nekim državama koje su na sve načine željele obeshrabriti svoje građane za odlaske na Jadran, kako bi godišnje odmore proveli kod kuće. Stoga smo kreirali tjedni newsletter Croatia Tourism & Travel koji se šalje na više od tisuću inozemnih i domaćih medija, donositelja odluka, poslovnih partnera i gostiju, poseban newsletter Croatia – Safe and Desirable Destination za nizozemsko tržište i web stranicu Croatiacovid19.info na kojoj su svi koji putuju u Hrvatsku mogli saznati točne i precizne informacije o kretanju broja slučajeva u pojedinim hrvatskim regijama. U nešto manje od mjesec dana ovu web stranicu pregledalo je više od 400.000 ljudi, od čega je gotovo polovica iz Njemačke. Ukratko, iako to nije core business HUT-a, činili smo sve što smo procijenili da je potrebno kako bi sezona završila najbolje moguće.

Što se posebno pokazalo u ovoj situaciji?

– Pokazala se visoka profesionalna razina svih pružatelja usluga u turizmu. Suprotno očekivanjima, odnosno strahovima, pokazalo se i to da nam turisti nisu donijeli virus. Prema našim spoznajama, ni u jednom komercijalnom smještajnom objektu, u hotelu ili kampu, nemamo situaciju da je gost došao zdrav i da se u tom objektu zarazio. Imali smo nekoliko desetaka slučajeva zaraze građana iz inozemstva, ali u pravilu to su bila poslovna putovanja ili su ti gosti došli inficirani ili su bili u fazi inkubacije. Ovo je pokazatelj profesionalnih odnosa i mjera i preporuka HZJZ-a. Borili smo se i izborili da hotel, ipak, ostane hotel i da ne bude bolnica jer je na stolu bilo različitih prijedloga – od mjerenja temperature gostiju do nošenja maski u restoranima na terasama. Na kraju smo uspjeli postići ravnotežu da se gost osjeća da je na godišnjem odmoru i da je siguran.

Znači da turistički smještajni objekti nisu bili žarišta?!

– Ne samo da nisu bili žarišta nego je smještajni dio odrađen besprijekorno. Teze da je za sadašnju epidemiološku situaciju u zemlji kriv turizam su pogrešne i za mene su neprihvatljive. Krivi smo mi sami. Do ovoga su doveli pojedinci neodgovornim ponašanjem. Treba jasno reći: turisti nam nisu donijeli virus.

Sastavni dio turizma su zabavni centri, noćni klubovi, velika događanja, koncerti, ribarske večeri…

– Početkom srpnja rekao sam da ne smijemo dopustiti da zbog nekoliko noćnih klubova i svadbi uništimo sezonu i izgubimo milijune od turizma. I to nam se dogodilo. Zbog nekoliko milijuna smo izgubili milijarde. Nažalost!

Što je obilježavalo sezonu kad govorimo o motivu dolaska?

– Koliko god bila teška, neizvjesna i naporna, ove je godine sezona bila jednostavna što se tiče motiva dolaska. Putovalo se u destinaciju koja ima povoljnu epidemiološku situaciju. Nama su naši epidemiolozi omogućili da imamo sezonu kakvu smo imali. Na kraju ne smijemo biti nezadovoljni, nekorektni i nerealni, nego to priznati. Da nam je netko ponudio ovakvu sezonu 1. svibnja, svi bismo to potpisali. Kasnije su stvari otišle izvan kontrole, tako da je sezona završila dva-tri tjedna ranije nego što je trebala. Malo ostaje gorak okus u ustima, moglo je to trajati dulje. Mi smo praktički u deset dana došli u lošu situaciju.

Cijeli intervju pročitajte na https://novac.jutarnji.hr/aktualno/gorak-okus-u-ustima-zbog-nekoliko-milijuna-izgubili-smo-milijarde-sami-smo-si-krivi/10476739/

VRSAR zatvorio općinsku upravu, prostore udruga, sportske objekte i odgodio sve manifestacije

VRSAR objavio javni poziv za financiranje projekata i programa iz općinskog proračuna

POREČ/PAZIN: Kuharske radionice za roditelje "Domaće od malih nogu" vodit će David Skoko

POREČ/PAZIN: Kuharske radionice za roditelje “Domaće od malih nogu” vodit će David Skoko