in

U Istri najgori dan od početka pandemije: 90 posto preminulih nije trebalo umrijeti

Dr. Irena Hrstić - Foto Grad Pula

To je najgori dan od početka pandemije u Istri, nakon 11. siječnja kada je zabilježeno 283 slučaja zaraze. Prema dnevnom izvješću županijskog Stožera tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 741 uzoraka briseva i potvrđeno 337 novozaraženih s istarskog područja dok se od jučer oporavilo stotinu osoba. 

U pulskoj Općoj bolnici na liječenju se nalaze 64 pacijenta, od kojih su na Odjelu za infektologiju 54 osobe, a u respiracijskom centru deset osoba. Tijekom jučerašnjeg dana u Općoj bolnici Pula umrlo je pet covid pozitivnih osoba u dobi od 91, 78, 76, 63 i 59 godina, od kojih su dvije s pridruženim kroničnim bolestima, dok ih je troje bilo bez komorbiditeta. 

“Situacija nije nikako dobra i smatram da od trenutka kada je cjepivo postalo dostupno, 90 posto preminulih je nepotrebno umrlo. Nažalost i u zadnjih pet slučajeva smrti, nitko nije bio cijepljen i to nas čini žalosnim jer ljudi očito ne shvaćaju ozbiljnost situacije”, izjavila je za Hinu ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić.

Dodala je kako je samo u prvih dvadeset dana ovog mjeseca zaraženo i 118 zaposlenika bolnice, od toga 90 posto zdravstvenih djelatnika odnosno 70 posto broja zaraženih odnosi se na medicinske sestre koje su u najbližem kontaktu s oboljelima. Po njenim riječima u prosincu prošle godine bilo je zaraženo 88 djelatnika bolnice. 

Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije javljaju kako nažalost pada interes kod građana za cijepljenjem prvom dozom, dok je primjetan sve veći interes za trećom dozom.

(Izvor Hina)

crna magija karte tarot vidovnjak pixabay

ZA SKIDANJE UROKA: “Vidovnjaku” novac i nakit odnijela u čarapama

špina voda bez vode ilustracija pixabay

Bez vode 21. siječnja naselja u okolici Poreča