in

U MUP-u zadovoljni fiksnim kamerama i najavljuju nabavu novih – Od osam u Istri evo koja je snimila najviše prekršaja

Foto: Jutarnji.hr

Čini se da su nove suvremene kamere koje je Ministarstvo unutarnjih poslova postavilo na 122 lokacije diljem Hrvatske učinile svoje i, uz novi i znatno stroži Zakon o sigurnosti prometa na cestama, utjerale vozačima strah u kosti.

Prema podacima policije, fiksnim kamerama je u cestovnom prometu do 19. rujna ove godine utvrđeno oko 50.000 prometnih prekršaja i to uglavnom onih koji se odnose na nepropisnu odnosno nedopuštenu brzinu.

Na području Istre kamere su postavljene na osam lokacija – na državnim cestama u Raši, Loborici, Juršićima, Kadumima i Putinima te na županijskim cestama u Stranićima, Vinežu i Kokuletovici.

-Fiksne kamere za nadzor brzine koje su postavljene na području
Policijske uprave istarske do 25. rujna zabilježile su 973 prekršaja prekoračenja brzine. Najviše prekršaja, njih 449,
utvrđeno je fiksnom kamerom koja je postavljena u mjestu Juršići u Općini Svetvinčenat, saznajemo od glasnogovornice Policijske uprave istarske Nataše Vitasović.

Najveći broj vozača, njih 503, na tim su dionicama prekoračili dopuštenu brzinu za 20 do 40 km, dok je 50 vozača prekoračilo dopuštenu brzinu za čak 40 do 60 km/h.

-Iako se putem fiksnih kamera mogu utvrđivati  i drugi prometni
prekršaji kao što su korištenje mobitela u vožnji, nekorištenje
sigurnosnog pojasa, kretanje u pogrešnom smjeru, nepropisno
pretjecanje, kretanje izvan prometnice, kretanje po nogostupu i drugo zasad nam je prioritet utvrđivanje prekršaja nepropisne brzine, s obzirom da se je brzina jedan od najčešćih uzročnika prometnih nesreća s najtežim posljedicama, veli nam Vitasović.

U MUP-u kažu da su zadovoljni preventivnim učinkom postavljenih fiksnih kamera. Tako navode da je u osam mjeseci ove godine evidentiran pad smrtno stradalih na prometnicama za 19,5 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. Ove je godine, naime, od siječnja do kraja kolovoza na hrvatskim cestama bilo 179 smrtno stradalih, a 2018. u istom razdoblju 220.

U MUP-u kažu da je pad smrtno stradalih bio posebno izražen u kolovozu ove godine i to za 39 posto. U kolovozu ove godine tako je bilo 27 poginulih na hrvatskim cestama, a u lanjskom osmom mjesecu 44.

Ministarstvo unutarnjih poslova sljedeće godine nabavit će 16 novih fiksnih kamera odnosno uređaja za nadzor brzine kretanja vozila, 28 kućišta/ormara, 24 ručna i 18 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila.

Ove je godine hrvatska policija postavila 59 novih fiksnih kamera za nadzor brzine kretanja vozila te 122 kućišta/ormara u koja se postavljaju ti uređaji.  Ove godine 50.000 prekršaja Usto, u 2019. nabavljeno je i 76 ručnih i 32 stacionarna uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, koji će, kažu u MUP-u, također dostavljati slike na Centralni server i procesuirati ih kroz aplikaciju OEP. MUP je još 2010. i 2015. nabavio 28 fiksnih uređaja za nadzor brzine na 62 lokacije odnosno kućišta/ormara, pa su tako na hrvatskim cestama trenutačno postavljeni 87 kamera za nadzor brzine i 184 kućišta u kojima će se izmjenjivati kamere, a kad sljedeće godine stigne 16 novih uređaja ukupno će biti postavljeno 103 fiksne kamere i 212 kućišta. A nove kamere koje postavlja MUP, osim prekoračenja brzine, mogu uhvatiti vozače i u drugim prekršajima kao što su nepropisno korištenje mobitela, nekorištenje pojasa, nepropisno pretjecanje. U policiji kažu da je riječ o dva modela uređaja od dvaju različitih proizvođača i to GATSO t-Serija RT4 i Simicon CORDON M-2. A te superkamere mogu istodobno mjeriti brzine 32 vozila koja se nalaze u istom kadru!

– Sustav radi kao dopplerov radar, stoga uređaji mjere istodobno dva prometna traka u dolasku i dva prometna traka u odlasku. Također imaju mogućnost automatskog očitavanja registarskih oznaka vozila – objašnjavaju u MUP-u.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/veliki-vodic-kamere-koje-vide-sve-u-istom-kadru-mjere-brzinu-cak-32-vozila-1348851 – www.vecernji.hr

Mjesec poduzetništva u Poreču: Još ima slobodnih mjesta za edukacije izrade poslovnih planova i pripremu projekata za EU fondove

POREČ: Polaganjem vijenaca obilježen Dan neovisnosti