in

U nedjelju rekreativna Parenzana u Vižinadi

Turistička zajednica Općine Vižinada zadnju nedjelju u rujnu tradicionalno organizira rekreativni biciklistički maraton Parenzana. Maraton će, dakle, startati 30. rujna u 10 sati s trga u Vižinadi.

Tradicija je to koja okuplja svake godine više od 1.300 biciklista iz Istre, Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, pa i nekih prekomorskih zemalja, a ove se godine očekuje još i veći broj sudionika. Osnovni cilj maratona je omasovljavanje biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude u postsezoni i njeno produženje, valorizacija i promoviranje prirodnih i kulturnih resursa, a pogotovo trase nekadašnje željezničke pruge Parenzana koja je povezivala Trst i Poreč. Prigoda je to da se Vižinada predstavi svojim gostima, a pogotovo nekadašnja trasa uskotračne pruge, mjesto u kojem se može doživjeti idilična slika ovoga kraja. Maraton u svojoj dužini od 48,3 kilometara u finišu biciklističke sezone slovi kao kraljica rekreativnog biciklizma, ne samo Istre nego i Hrvatske.

Ove godine zbog brojnih radova na cesti maraton se vozi izmijenjenom trasom i bez natjecateljskog dijela. Vozi se asfaltiranom cestom na relaciji Vižinada – Tićan – Žužići – Rapavel – Muntrilj – Sv. Ivan – Radovani – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – jama Baredine (okrjepa) – Gedići – Labinci – Markovac – Baškoti – Lašići – Vižinada.

K tome, za ljubitelje pješačenja organizira se i pješačka tura u dužini od oko 11 kilometara s posjetom OPG-u Geržinić gdje se organizira okrjepa.

Napomenimo da se Parenzana vozi pod motom „Put zdravlja i prijateljstva“, što se godinama potvrđuje kroz broj sudionika koji sudjeluju u njoj i na kojoj se sklapaju trajna i neizbrisiva prijateljstva. Kotizacija po sudioniku iznosi 50 kuna i uključuje majicu, keramičku medalju, vodu, okrjepu i obrok, te prigodni poklon. Djeca do 10 godina ne plaćaju kotizaciju. Obavezna je kaciga za mlađe od 16 godina.

Za više detalja može se pratiti internetske stranice i društvene mreže www.vizinada.hr, www.tz-vizinada.hr i www.facebook.com/visit.vizinada.

Mali projekti za bolje sutra

Otvoren natječaj za financiranje malih projekata

Teksaški masterchefovi u četvrtak kuhaju u Vrsaru