in

UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Izrada osobne iskaznice značajno poskupljuje

Foto MUP

Glavni razlog poskupljenja je beskontaktni čip koji će sadržavati nova iskaznica.

Ako prođe novi Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica, a vjerojatno hoće, za sve kategorije građana poskupjet će vađenje osobnih dokumenata. Nije riječ o beznačajnom poskupljenju, nego o popriličnom udaru na standard ionako osiromašenih građana, koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Prema Prijedlogu Pravilnika izrada nove osobne iskaznice koja stupa na snagu 2. kolovoza stajat će 100 kuna. Ta cijena vrijedi za sve građane do 70 godina starosti. Cijena nove osobne za osobe s navršenih 70 i više godina iznosit će 70 kuna.

U odnosu na sadašnji Pravilnik, u prijedlogu novog cjenika izrade osobne iskaznice došlo je do promjena. Naime, sada cijena za građane od 5 do 65 godina starosti iznosi 79,50 kuna, za djecu do 5 godina 60 kuna, a za starije od 65 godina 49,50 kuna, piše u srijedu Jutarnji list.

Novi je Pravilnik, dakle, djecu izjednačio s odraslima pa svi plaćaju jedinstvenu cijenu od 100 kuna. Dakle, novom cijenom osobnih iskaznica najpogođeniji su roditelji koji žele ishoditi dokumente za svoju djecu.

Udruga „Obitelj 3plus“ već se oglasila tim povodom objaviviši kako je to novi udar za obitelji s troje i više djece te traže da Vlada oslobodi djecu ovog troška. Iako putem priopćenja postavljaju ovakav zahtjev Vladi, Udruga taj prijedlog nije službeno podnjela u sklopu javne rasprave o Pravilniku koja je u tijeku i traje do 22. srpnja. Za sada u sklopu javne rasprave nema niti jednog komentara u vezi cijene izrade osobne iskaznice. Ipak, kako nam je potvrđeno u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Ured će se uključiti u izradu ovog Pravilnika kako bi pomogao obiteljima s djecom. No tek će se vidjeti na koji način.

Osim povećanja cijene izdavanja, druge odredbe vezane uz osobnu iskaznicu ostaju manje-više jednake. Kao i do sada, elektronička osobna iskaznica moći će se dobiti u ubrzanom postupku u roku od deset dana od dana podnošenja zahtjeva, što košta 195 kuna, dok se ona u takozvanom žurnom postupku izdaje u roku od tri radna dana i stoji – 500 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/izrada-osobne-iskaznice-znacajno-poskupljuje-doznajemo-glavni-razlog-zasto-cijene-idu-gore-15088067

Veliki interes Talijana pred Ferragosto

BUJE: U Marušićima nastupa grupa Širom iz Slovenije