in

Upozorenje Hrvatskoj: Španjolska i Portugal u ozbiljnim problemima

Foto Grad Rijeka

TURISTIČKA sezona koja je ključna za hrvatsko gospodarstvo dobro je startala, no postoji velika bojazan turističkog sektora da bi se situacija mogla preokrenuti na najgore ako naraste broj zaraženih. U Portugalu, piše Index.h,r koji kao i mi ovisi o turizmu, trenutna situacija je zabrinjavajuća. Prije par dana ondje je zabilježeno oko 2.400 slučajeva, tjedan prije njih 1.500, a dva tjedna ranije oko 900, s time da je incidencija najveća u Lisabonu i na jugu zemlje.

U Portugalu zatvaranje, rapidno im raste broj zaraženih

Zato je u Lisabonu i 45 drugih općina uvedena zabrana kretanja od 23 sata navečer do 5 sati ujutro, dok je samo do 15 sati moguć ulazak na ta područja i izlazak iz njih. Restorani i kafići otvoreni su do 22:30 radnim danom i tek do 15:30 vikendom. Mjere su uvedene zbog rapidnog širenja virusa, a djelatnici turističkog sektora u Hrvatskoj u strahu su da se takvo nešto ne dogodi i u nas, s obzirom na to da imamo čak i manju procijepljenost od Portugala u kojem je potpuno procijepljeno (s dvije doze) 39.2 posto odraslog stanovništva, a u Hrvatskoj 29.6 posto, kako pokazuju podaci statističke stranice Our world in data.

Slično je i u Španjolskoj koja je, poput Portugala, na najnovijoj epidemiološkoj karti ECDC-a označena crvenim tonovima. ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije. Najnovija karta objavljena je u četvrtak.

Foto ECDC – Twitter

Budući da je prošle godine upravo situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je imala veliki rast broja zaraženih u kolovozu 2020., naprasno presudila sezoni, sad su se predstavnici ugostiteljskih udruga i udruga obiteljskog smještaja u toj županiji udružili u kampanji pozivanja stanovnika na cijepljenje, navodi Index.

Ugostitelji i obiteljski smještaj u Dalmaciji provode kampanju, zovu ljude na cijepljenje

Udruženje ugostitelja Split uz podršku Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, a u suradnji s NZJZ-om Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak, 12.7.2021 od 13:00 do 15:00 u velikoj dvorani na Gripama organizira cijepljenje za ugostitelje i male iznajmljivače.

“Unatoč konstantnim previranjima oko pravednosti donesenih odluka o suzbijanju pandemije covida-19, ugostitelji i iznajmljivači odlučno u snazi i slozi brane zelenu boju sezone 2021. Polovica srpnja je pred nama, dočekali smo taj datum s dobrim zdravstvenim biltenom i ne posustajemo u nakani da sezonu odradimo do samog kraja te jesen i zimu provedemo na radnoj temperaturi”, kazao je za Index Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split.

“Velika okupljanja mogla bi ugroziti epidemiološku situaciju”

Najvažniji uvjet za bilo kakav turistički promet je, naveli su sudionici sastanka, povoljna epidemiološka situacija koju treba zadržati, navode, pod svaku cijenu.

“Ako uspijemo zadržati dobru epidemiološku situaciju, imamo šanse da u postojećim okolnostima odradimo odličnu sezonu. No, vidimo što se zbiva u ostalim mediteranskim zemljama, od Portugala, Španjolske i Grčke, i to nam daje razlog za povećanje opreza. Znamo što nam se dogodilo prošle godine i nadamo se da smo naučili nešto na tom slučaju budući da nam je sezona naprasno prekinuta 15. kolovoza. Prema iskustvima drugih mediteranskih zemalja vidljivo je da su velika okupljanja izvor problema te stoga apeliramo da budemo maksimalno oprezni i, ako treba, restriktivni, a sve s ciljem da omogućimo što duže trajanje turističke sezone. Ponovno naprasno prekidanje sezone donijelo bi izrazito loše efekte s puno težim posljedicama za turistički sektor nego lani”, istaknuo je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/spanjolska-i-portugal-su-u-ozbiljnim-problemima-to-je-veliko-upozorenje-hrvatskoj/2289551.aspx?index_ref=read_more_d

VIŽINADA: Na snazi privremena zabrana izvođenja radova

Nestao Denis Tanković iz Banjola