in

USKORO OBAVEZNA? Beroš predstavio aplikaciju za praćenje kontakata: ‘Dobrovoljna je i sigurna’

Aplikacija je dobrovoljna, kibernetički sigurna, koristi samo anonimne podatke, nema skupljanja podataka o korisnicima

Za dva tjedna hrvatskim bi građanima trebala biti dostupna mobilna aplikacija “Stop COVID-19”. Predstavljajući jučer aplikaciju javnosti ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo da aplikacija ne prati određene lokacije već je usmjerena na praćenje kontakata, piše Večernji list.

– Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi koronavirusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni, kazao je ministar ističući da se radi o dobrovoljnoj aplikciji.

– Aplikacija je dobrovoljna, kibernetički sigurna, koristi samo anonimne podatke, nema skupljanja podataka o korisnicima, dodao je.

Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić objasnio je da aplikacija radi tako što mobiteli izmjenjuju takozvane ključeve pomoću bluetootha, ne traže se osobni podaci. Kada se netko od korisnika razboli, sam odlučuje hoće li obavijestiti kontakte. Informaciju da ste u određenom razdoblju bili u kontaktu sa zaraženom osobom dobijete anonimno. Da bi se izbjegla zloupotreba, potrebno je upisati kod koji vam na raspolaganje daje liječnik ili epidemiolog nakon što s njim obavite razgovor, kazao je Bilić dodajući da računaju na savjest građana.

Osobe koje dobiju obavijest da su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, piše Večernji, dobit će i preporuke kako dalje postupati.

Ministar zdravstva Vili Beroš gostujući sinoć u Dnevniku Nove TV osvrnuo se na novu aplikaciju “Stop COVID-19”.

– Svi oni koji misle na zdravlje – svoje, svojih ukućana i prijatelja sugrađana, omogućit će svima koji su bili unatrag 14 dana u kontaktu koji je epidemiološki relevantan tu informaciju da su bili u kontaktu s oboljelim. Mislim da jedino ljudi koji misle samo na sebe neće tu aplikaciju koristiti. Mislim da je aplikacija iznimno korisna, nitko ne može zamijeniti rad epidemiologa na terenu, međutim, ova aplikacija je produkt promišljanja Europske komisije – kazao je Beroš.

Aplikacija je za sada dobrovoljna, ne obavezuje nikoga. Beroš je kazao kako se stanje prati iz dana u dan pa bi ona mogla postati i obavezna.

– Ukoliko se stanje pogorša, ne samo da će ova aplikacija postati obavezna nego će i drugi niz mjera postati normalna okolnost. Reagirat ćemo na pojedinu situaciju adekvatnim mjerama. Reagirali smo i do sada na takav način. Nadam se da ćemo u nastavku znati reagirati na pravi način – kazao je Beroš.

Komentirajući mali broj novozaraženih danas, ministar je kazao kako želi vjerovati da je to rezultat pridržavanja mjera, no ne može otkloniti da se radi i o rezultatu tjedne fluktuacije brojeva koja, kako je objasnio, ovisi o mobilnosti prethodnih dana, objavio je Jutarnji list.

– Ukoliko bi ostao takav trend, to bi značilo da je pridržavanje mjera dalo rezultate. To bi bilo sjajno – kazao je Beroš.

https://apps.apple.com/hr/app/stop-covid-19/id1519179939…https://play.google.com/store/apps/details…

U Motovunu otvorena Gradska tiskara Antico

U Motovunu otvorena Gradska tiskara Antico

NOVIGRAD: U tijeku prijave za novčanu nagradu odlikašima

Otkrivamo Fuchsov plan: Od jeseni svi u školu, evo što će se događati u slučaju proboja virusa