in

UŠLO 9.000 SLOVENACA – Ministar Božinović otkrio koliko je ukupno stranaca ušlo u Hrvatsku i koje granice ostaju zatvorene

Gužva na Kaštelu/Foto Facebook

Ministar Davor Božinović u Dnevniku HRT-a potvrdio je da je od otvaranja granica prije 8 dana za osobne, gospodarske i poslovne razloge do jučer do 18 sati u Hrvatsku ušlo oko 14.500 građana EU, a od toga oko 9 tisuća građana Slovenije. Također, dodao je da je u izradi online platforma koja bi omogućila strancima koji dolaze u Hrvatsku da se unaprijed najave zbog epidemioloških razloga kako bi ih se moglo u slučaju potrebe kontaktirati.

Ministar je upitan i kako je moguće da je Slovenija proglasila kraj epidemije, a još uvijek imaju strožije mjere od Hrvatske.

– Svaka država radi mjere sukladno svom zakonodavstvu. Važno je da su svi svjesni da virus još uvijek postoji i da svi moraju biti odgovorni i ponašati se sukladno preporukama epidemiološke struke – rekao je Božinović dodavši:

– Zajedno s Ministarstvom turizma, Turističkom zajednicom, Udrugom hotelijera pokušavamo učiniti maksimalan napor kako bismo strance informirali o tome kakve se mjere poduzimaju – naglasio je ministar i dodao kako je danas bio u Sloveniji i čim je prešao granicu odmah mu je došla SMS poruka o tome kome se može javiti u slučaju simptoma.

Naglasio je kako je sve ovo jedno “novo normalno” te kako je u interesu institucija, ali i pojedinaca i onih koji dolaze u Hrvatsku da se virus ne proširi te da se usklađeno ponašamo.

Ministar je za HRT rekao kako su granični prijelazi, kao što su oni prema Srbiji, BiH, Crnoj Gori, do daljnjeg zatvoreni, a to je odluka na razini EU, ali kako svejedno i njihovi državljani mogu pod određenim uvjetima proći kroz Hrvatsku.

Na pitanje što misli, hoće li HDZ imati dovoljno glasova za raspuštanje Sabora i koji termin HDZ-u više odgovara za izbore, Božinović je rekao kako je očito da se opoziciji ne ide na izbore, a HDZ-u je svejedno kada će pobijediti.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Facebook, 15. svibnja 2020., granični prijelaz Kaštel

ROVINJ/PAZIN: Bogat program za Međunarodni dan muzeja 18. svibnja

ROVINJ/PAZIN: Bogat program za Međunarodni dan muzeja 18. svibnja

Dobre vijesti u nedjelju - Istra bilježi još jedan dan bez novozaraženih

Dobre vijesti u nedjelju – Istra bilježi još jedan dan bez novozaraženih