in

Uvode se zelene regije? Popuštanje ipak odgođeno

Čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je danas da su trenutno epidemiološke brojke u Hrvatskoj dobre, ali i da se ne smijemo zanositi idejom da je virus nestao.

“Naš cilj je spustiti te brojke toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo ključno, a to je turistička sezona”, rekao je Božinović u emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskog radija, objavio je Jutarnji list.

Šef Stožera najavio je mogućnost lokalnog popuštanja mjera. Za to je pak preduvjet da se postojeći propis izmijeni tako da županijski stožeri više na svom području neće smjeti donositi samo strože mjere – primjerice, privremene zabrane okupljanja, svadbi ili rada škola, nego da će ubuduće uz suglasnost Nacionalnog stožera moći odlučivati i o ukidanju ili ublažavanju nekih protuepidemijskih mjera.

“Mislim da ćemo ići u tom smjeru (lokalnog pristupa, nap. a.), ovaj put prije sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru”, rekao je.

Za deset dana

Znače li Božinovićeve poruke to da će ugostiteljski objekti ipak još dugo ostati zatvoreni – jer turistička sezona počinje tek za nekoliko mjeseci – ili njegove izjave treba “čitati” tako da će se teretane, kafići i restorani u pojedinim regijama otvoriti prije nego u ostatku zemlje, i to relativno brzo, pitali smo sugovornika iz Nacionalnog stožera.

– Odgovore na vaša pitanja u ovom trenutku je nemoguće dati, jer tko može znati kakva će epidemiološka situacija biti za deset dana? Ako brojke porastu, teretane i kafići i dalje će biti zatvoreni. A što se tiče lokalnog pristupa u donošenju odluka o popuštanju pojedinih mjera, sigurno je da će se djelovati u tom pravcu. Primjerice, ako epidemiološka situacija u Istri i dalje bude dobra ili još bolja, ako se iz narančaste zone spusti u zelenu, onda nema smisla da ne razmislimo o popuštanju mjera u toj regiji – kaže naš sugovornik.

Je li realno očekivati lokalni pristup u popuštanju mjera već 15. veljače, kada istječe rok postojećih zabrana i ograničenja?

– Mislim da je još rano za to. Sada prvo treba pripremiti pravni okvir za to da lokalni stožeri u budućnosti mogu donositi ne samo strože mjere nego i popuštati postojeće – kaže izvor Jutarnjeg lista.

Načelnik stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac kaže da je u dnevnom i intenzivnom kontaktu s Nacionalnim stožerom i Davorom Božinovićem.

Koordinacija

– Očekujemo da će takva odluka biti donesena. Dakle, da lokalni stožeri predlažu popuštanje nekih mjera, ali i da sudjeluju u donošenju same odluke. Naravno, u koordinaciji s Nacionalnim stožerom, ali prema našim procjenama. Zadovoljan sam današnjom Božinovićevom izjavom jer je ona na tragu naših razgovora. Proces bi izgledao tako da ako mi procijenimo da neku mjeru treba popustiti, mi tu odluku pripremimo, s njom upoznamo Nacionalni stožer i koordiniramo njeno donošenje. Istarska županija blizu je ulaska u zelenu zonu (25 inficiranih na 100 tisuća stanovnika), stopa incidencije nam je početkom tjedna bila 47, a idući će biti još manja – rekao je Kozlevac.

Misli da će odluka o lokalnom popuštanju mjera biti donesena do kraja veljače, a prve mjere koje će predložiti da se popuste bit će otvaranje teretana i sportskih centara, te ugostiteljstva, ali “vrlo oprezno da ne upropaste turističku sezonu”.

– Prvo bi se mogle otvoriti terase, a potpuno otvaranje ugostiteljskih objekata tek u zadnjoj fazi – kaže Kozlevac.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/uvode-se-zelene-regije-iz-stozera-su-nam-rekli-sto-to-znaci-i-hoce-li-se-krenuti-s-tim-15-veljace-15048621

Važna pobjeda za porečke kuglačice protiv Podravke

ZAVRŠIO U ZATVORU: Bježao policiji i prošao kroz crveno