in

Vlada proglasila 2. siječnja danom žalosti – Plenković: ‘Budite oprezni, ima i lažnih računa‘

Foto Twitter Vlade RH

Vlada je osigurala interventnu pomoć od 120 milijuna kuna koja će već danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije

Minutom šutnje za sve poginule u jučerašnjem potresu počela je 33. sjednici Vlada Republike Hrvatske. Vlada je potom proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj povodom žrtava stradalih u potresu, piše Jutarnji.hr.

‘Nakon još jedne tragedija koja nas je zadesila i u kojoj je poginulo sedam ljudi, izražavam sućut njihovim obiteljima i svim pogođenima. 26 osoba je ozlijeđeno, a ruševine se i dalje pretražuju. Donijet ćemo niz odluka vezanih uz ovaj potres, između ostalog odluku o danu žalosti 2. siječnja. O ovome sam konzultirao i predsjednika Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora. I oni podržavaju ovu odluku’, kazao je premijer Plenković.

Vlada će otvoriti račun državne riznice za sve one koji žele pomoći. 

‘Ovo je prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svu svoju empatiju i veliko srce što se vidjelo i moglo osjetiti već jučer. Preporučujemo da sva ta pomoć ide strukturirano i organizirano putem Civilne zaštite i Crvenog križa kako bi pomoć došla i do najmanjeg sela pogođenog potresom. Pozivamo građane da budu oprezni jer se, navodno, već pojavljuju i neki lažni računi’, kazao je Plenković.

Dodao je da je donesena odluka ukidanju propusnica na prostoru čitave Hrvatske, no zamolio je sve da se pridržavaju epidemioloških mjera jer se i dalje borimo protiv Covida-19.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/vlada-proglasila-2-sijecnja-danom-zalosti-plenkovic-budite-oprezni-ima-i-laznih-racuna-15039774

TAR, FUNTANA I VRSAR uplatili novčanu donaciju za stradale u potresu

Istarski stožer moli građane da se obrate Crvenom križu za donacije