in

Vraća se povratna naknada za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Hini su u srijedu potvrdili kako planiraju uvesti povratnu naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra.  
“Naknada na ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda te pića i napitaka zapremine dva decilitra regulirana je Uredbom o gospodarenju otpadnom ambalažom i Pravilnikom o ambalaži i otpadnoj ambalaži. Navedeni akti su u izradi i planira se da do kraja godine budu upućeni na e-savjetovanje”, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. 

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš za Laganini FM otkrio je kako će već početkom iduće godine u sustav povratne naknade od 50 lipa ponovno ući plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode te staklena ambalaža za manje volumene.
“Intencija Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je da u našem depozitnom sustavu ponovno bude ambalaža vezana za mlijeko te staklena ambalaža za manje volumene, dakle govorimo o onima od dva decilitra jer trenutačna tehnologija je automatizirana i manualno omogućava da se i takve boce stavljaju unutar sustava”, najavio je Ponoš.
Povratna naknada za mliječnu ambalažu ukinuta je 1. studenoga 2015., kada je na čelu Ministarstva zaštite okoliša bio Mihael Zmajlović (SDP) uz obrazloženje kako je njezin udio u ambalaži obuhvaćenoj povratnom naknadom samo 11 posto. 
Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš izjavio je danas za Hinu da Europska komisija u novim direktivama vezanim za plastični otpad promiče depozitni sustav prikupljanja ambalaže koji je u Hrvatskoj postoji već 12 godina.

Više pročitajte na portalu Šibenski.slobodnadalmacija.hr.

Lidija Bačić želi ugrijati ove hladne dane – pogledajte gdje je u Istri snimila “vrući” kalendar

Rovinj financira dodatni tim hitne pomoći