in

Za tjedan dana očekuje se popuštanje mjera. Evo što se sve vjerojatno otvara

Ilustracija Unsplash

Za točno tjedan dana trebalo bi doći do novog popuštanja mjera. Popuštanje mjera je izgledno jer je na tjednoj razini ipak zabilježen pad broja novozaraženih, premda smo dva dana u tjednu imali rast u odnosu na iste dane tjedan ranije. 

Dok je tjedan ranije udio pozitivnih u broju testiranih bio nešto iznad sedam posto, za protekli tjedan taj udio iznosi nešto manje od šest posto, piše Index. 

I današnje brojke su na istoj razini ili nešto bolje nego one prošlog tjedna. Index je neslužbeno doznao kako danas imamo oko 70 novih na oko 2200 testiranih, a prošlog smo tjedna imali 68 novih na 2.134 testirana. 

Sve ovo, ako ne bude značajnijeg pogoršanja u danima koji slijede, govori u prilog popuštanju mjera od 1. ožujka. 

Popuštanja najavili Plenković i Capakova zamjenica

Popuštanje je sinoć najavila Marija Bubaš, zamjenica šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

“Povoljnija je situacija nego prije dva mjeseca, manje je novozaraženih, manje ljudi na respiratoru… No svaki taj korak treba biti postupan, treba ga evaluirati kako bismo znali gdje stati i kako naprijed. Ako će se ići u popuštanje, i to će se reevaluirati nakon dva do tri tjedna kako bi se krenulo ili u novo popuštanje ili u reteriranje”, rekla je Marija Bubaš.

Popuštanje je prošlog četvrtka na sjednici vlade najavio i premijer Andrej Plenković. 

“Smatramo da je popuštanje mjera primjereno. Svima želim poručiti da ćemo, ako situacija bude dobra, ići dalje u popuštanje, možda već od 1. ožujka”, rekao je Plenković.

Što će se popustiti? Vjerojatno će se otvoriti terase, unutarnji dijelovi kafića i restorana ostaju zatvoreni

A što će se to vjerojatno popustiti sljedećeg ponedjeljka ako brojke ostanu ovakve? Kako je Index doznao još sredinom prošlog tjedna, popuštanje mjera bi trebalo uključivati i toliko očekivano otvaranje terasa kafića. 

Ako u sljedećih nekoliko dana ne dođe do promjene, od 1. ožujka će se otvoriti terase kafića i restorana. No prema informacijama iz izvora bliskog Stožeru, neće se otvarati zatvoreni dijelovi kafića i restorana, što je realno očekivati najranije u travnju. 

Nakon što se otvore terase gosti najvjerojatnije neće moći ulaziti u unutrašnjost kafića i restorana, osim možda radi korištenja toaleta, kako bi se spriječilo da se počnu koristiti i zatvoreni dijelovi kafića i restorana i da se ondje počnu posluživati gosti. U Stožeru zatvorene prostore i dalje smatraju iznimno velikim rizikom kada je u pitanju širenje koronavirusa. 

Otvaranje sporta u zatvorenom

No zato će se otvoriti sport u zatvorenom.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/za-tocno-tjedan-dana-ocekuje-se-popustanje-mjera-evo-sto-se-sve-vjerojatno-otvara/2256115.aspx

U Istri Početak tjedna uz 3 nova slučaja – stiže novih 3.440 doza cjepiva

U Grožnjanu eksplodirao bankomat