in

Ako idete u Italiju pazite – Kazne za nenošenje maske sežu do 1.000 eura!

Dobro je znati ove informacije ako se uputite u Italiju!

Sukladno odluci Vlade Republike Italije koja je stupila na snagu 8. listopada produljena je odluka o izvanrednom kriznom stanju na nacionalnom teritoriju Italije do 31. siječnja 2021. Istom odlukom, zbog ponovnog rasta broja oboljelih od virusa COVID-19, obavezne su zaštitne maske na otvorenim i u zatvorenim prostorima, kako javnim tako i privatnim, izuzev vlastitog doma. U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske osoba podliježe novčanoj kazni od 400 do čak 1.000 eura.

Od obveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca do 6 godina, osobe s patologijama ili invaliditetom zbog kojeg je nošenje maske opasno za osobu. Zaštitna maska nije obavezna tijekom sportskih aktivnosti.

Uredbom talijanskog Ministarstva zdravstva od 8. listopada hrvatski državljani koji putuju u Italiju iz RH izuzeti su od obveze testa na COVID-19. Navedeno vrijedi i za talijanske državljane na povratku iz Hrvatske u Italiju.

Sukladno gore navedenoj Uredbi sve osobe, pa tako i hrvatski državljani koji u Italiju dolaze iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske, Češke i Španjolske obavezni su predočiti negativan test obavljen putem brisa na COVID-19 ne stariji od 72 sata ili obaviti test putem brisa unutar 48 sati od dolaska u Italiju.

Ista odredba se odnosi i na sve osobe koje su tranzitirale kroz navedene zemlje unutar 14 dana prije dolaska u Italiju. Hrvatskim državljanima preporučuje se izbjegavanje putovanja u Italiju koja nisu nužna, kao i praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/meduna…/koronavirus-najnoviji-podatci/

Više informacija dostupno je na sljedećim poveznicama:

https://www.esteri.it/…/focus-cittadini-italiani-in…

www.protezionecivile.gov.it/homewww.salute.gov.itwww.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Šestu godinu zaredom Istri titula najbolje maslinarske regije na svijetu

ISTRA U SABORU: Nemet pozvala žene da obave preventivni mamografski pregled