in

Italija prijeti izlaskom iz EU zbog povlaštenih turističkih koridora

U Italiji je loše primljena vijest iz Europske komisije o smjernicama i preporukama za putovanja. Prema pisanju talijanskih medija premijer talijanske Vlade Giuseppe Conte izjavio je da će Italija napustiti EU ukoliko dođe do bilateralnih sporazuma u turizmu i povlaštenih turističkih ruta.

Ukoliko će se dopustiti kretanje europskih građana samo u državama EU sa sličnom epidemiološkom razinom to znači uništiti jedinstveno tržište i izbaciti Italiju. Na tiskovnoj konferenciji prilikom predstavljanja uredbe o ponovnom pokretanju gospodarstva Italije Conte je bio kategoričan o putovanjima između europskih država: Italija će napustiti Europsku uniju ukoliko će doći do dvostranih i privilegiranih turističkih sporazuma.

Talijanski dnevnik La Repubblica piše o Italiji i Španjolskoj kao “pepeljugama Europe” koje će, obzirom da su jače pogođene koronavirusom, ostati izvan “turističkih koridora”. Zemlje bez koronavirusa ili manje ugrožene epidemijom poput Grčke i Hrvatske pokušavaju otvoriti turističke koridore za putovanja s drugim zemljama.

Tim redizajniranjem karte područja u koja je moguće otići na odmor ili ne ograničava se izbor Talijana da idu na odmor izvan Italije. Turistička Europa priprema se za ljeto “na svoju ruku“ dopuštajući da Italija ostane zanemarena.

Gubici talijanskog turističkog sektora zbog koronavirusa mogli bi do kraja godine biti oko 120 milijardi eura, prema talijanskoj Konfederaciji poduzeća ‘Confcommercio’. Do 420.000 radnih mjesta i 270.000 poduzeća u trgovini i turizmu također su u opasnosti.

Talijanska vlada izdvojila je 5 milijardi eura kako bi podržala sektor turizma i kulture u svom poticajnom paketu od 55 milijardi eura kako bi se pomoglo zemlji da se oporavi od gospodarskog udara coronavirusne krize

Epidemija COVID-19 do sada je u Italiji usmrtila 31.106 ljudi, što je najveći broj smrtnih slučajeva u Europskoj uniji. Conte je rekao da još ne zna kada će putovanje između raznih regija Italije ponovno biti dopušteno.

Izvor: Predstavništvo HTZ u Italiji i Morski.hr 

UKUPNO 2.222: Jedna novooboljela i jedna preminula u zadnja 24 sata – Nacionalni stožer prekida s redovitim presicama

POREČ: Otvaraju se atletska staza i ostali sportski tereni