in

Milano zabranio pušenje cigareta u blizini od 10 metara od drugih ljudi

Foto Pixabay.com

Grad Milano je zabranio pušenje cigareta na otvorenom. Gradsko vijeće je odobrilo novu odluku koja bi trebala poboljšati kvalitetu zraka u gradu, koja će stupiti na snagu 1. siječnja 2021. godine. 

Na stajalištima javnog prijevoza, u parkovima, na grobljima i stadionima smjet će se pušiti samo na udaljenosti od 10 metara od drugih ljudi. Pušenje cigareta ovim pristupom postaje gotovo nemoguće u gradu poput Milana.

Zabranjuju i plinske bojlere od 2025.

Od 1. siječnja 2025. se zabrana pušenja na otvorenom, koja je smišljena da se poboljša kvaliteta zraka, širi na sve javne površine. Pušenje će biti zabranjeno čak i u izoliranim područjima.

Ta je mjera dio zakona o čistom zraku čiji je cilj suzbiti kronično visoku razinu emisije kancerogenih čestica prašine PM10 u Milanu. Europski je sud prošli tjedan ukorio Italiju zbog toga što je “sustavno i ustrajno” kršila pravila EU-a protiv onečišćenja PM10 česticama u velikim dijelovima zemlje, uključujući Milano.

Grad je priopćio da će postupno pooštriti prometna ograničenja za starija vozila, prisiliti benzinske pumpe da instaliraju punionice za električne automobile i zabraniti grijanje kuća na dizel. Osim toga, zabranit će se instalacija novih plinskih ali i bojlera koje pokreće plin iz biomase. 

Od 2023. neće se smjeti koristiti dizelski bojleri za grijanje. Ako se sustav ne može obnoviti iz tehničkih razloga, morat će se predočiti posebno odobrenje, javlja LaStampa.

Milano je u periodu od 1. listopada do 31. ožujka zabranio i vatromete i roštilje, objavio je Index.hr. 

POREČ SLAVI SV. MAURA: Čestitka gradonačelnika povodom dana zaštitnika grada

Istra u subotu: 80 novozaraženih – “Situaciju za sada uspijevamo držati pod kontrolom”