in

Na pomolu ‘vinski’ rat između Italije i Hrvatske: Talijani prijete barikadama

Foto Roberta Radini za Pixabay - ilustracija

Austrijski mediji ovih dana prate sukob između Hrvatske i Italije zbog brendiranja vina.

“Prosecco protiv prošeka: ‘Vinski rat’ između Italije i Hrvatske ponovno se rasplamsava”, upozorava u članku austrijski dnevnik Die Presse.

Europska komisija objavit će zahtjev hrvatskih vlasti za registraciju tradicionalnog izraza “prošek” u Službenom listu EU-a.

Prijetnje talijanske europarlamentarke: Spremni smo ići na barikade

“Pred ovom ludom odlukom EU-a spremni smo otići na barikade kako bismo na svaki mogući način branili talijanski prosecco, jer svima mora biti jasno da je jedini pravi prosecco onaj koji je napravljen u našoj sjevernoj Italiji”, rekla je talijanska europarlamentarka Mara Bizzotto u priopćenju za medije ovog tjedna.

U naredna dva mjeseca, u kojima rokovi za prigovore i pritužbe teku prije konačne odluke Europske komisije, eurozastupnica Sjeverne lige Bizzotto najavila je “ogorčenu borbu za kvalitetu našeg prosecca i poslove tisuća ljudi”.

Zagreb je u Bruxellesu započeo postupak za međunarodno priznanje imena dalmatinskog slatkog vina – prošeka. Hrvatska je već zatražila priznavanje izraza “prošek” nakon ulaska u EU 2013. godine, no to je Bruxelles tada odbio zbog snažne sličnosti s talijanskim “prosecco”. Sada Hrvatska ponovno pokušava, što u Italiji izaziva oštre kritike.

Oštre kritike iz Italije

“Odluka Europske komisije o priznavanju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla hrvatskog vina prošek je pogrešna. Ministarstvo poljoprivrede već se izjasnilo protiv tog priznanja i upotrijebit će sve relevantne argumente kako bi odbilo zahtjev Hrvatske za registraciju”, poručilo je u priopćenju talijansko Ministarstvo poljoprivrede.

Luca Zaia, predsjednik Veneta, sjevernotalijanske regije u kojoj se proizvodi prosecco, prosvjedovao je protiv odluke Europske komisije. “Europa ne brani identitet svojih teritorija”, rekao je Zaia.

Italija je prije mnogo godina na europskom unutarnjem tržištu zaštitila svoj prosecco. To znači da se vina s istim ili sličnim imenom ne mogu prodavati u EU-u ako ne dolaze iz regije Veneto. “Hrvatska inicijativa u korist prošeka napad je na naš prosecco, koji se najviše izvozi na svijetu, ali i najviše oponaša”, navodi se u pismu talijanske poljoprivredne udruge Coldiretti.

Italija je već izgubila od Mađarske

Talijanska se vlada posljednjih godina borila za zaštitu identiteta prosecca. Brdsko područje Sjeverne Talijane u kojem se proizvodi prosecco vlada je u Rimu proglasila posebnim područjem (DOCG) 2009. godine. Brda Conegliano i Valdobbiadene u sjevernoj talijanskoj pokrajini Treviso, gdje se pravi prosecco, proglašeni su UNESCO-ovom svjetskom baštinom.

Rat između prosecca i prošeka podsjeća na neke sporove oko zaštitnih znakova u EU-u, poput sira i kobasice Krainer odnosno kranjske između Austrije i Slovenije.

Regija Friuli Venezia Giulia izgubila je spor oko naziva vina “tokai” protiv Mađarske. Mađarski vinari uživaju europsku zaštitu za svoj brend tokaj. Od tada se talijanski tocai naziva samo “friulano”, prema svojoj matičnoj regiji na granici s Koruškom, prenosi Index.

Izvor N1

TZ Kaštelir-Labinci: Sezona za pamćenje

PAZIN/SV. LOVREČ: Odgođene projekcije u DRIVE IN kinu