in

NELA i ULIKA: U Istri pronađene dvije žive periske, pogledajte

Periska - Foto Marinko Babić

U ISTRI su pronađene dvije žive periske. U sklopu akcije čišćenja podmorja Fratarskog otoka u organizaciji KPA Uljanik Pula, pronađena je periska kojoj su dali ime Nela. Prije toga pronađena je još jedna, nazvali su je Ulika.

Nađene još dvije žive periske

Nelu je pronašao Frano Glavaš, član Ronilačkog kluba Centar iz Medulina uz zapadnu obalu poluotoka Kašteja u Medulinu (plaža Valetica) na dubini od 2 m. Visoka je 32 cm, brzim zatvaranjem dobro je reagirala na vanjski podražaj, a vidljiv je i ovogodišnji rast ljušture, javlja Udruga Eko more Medulin.

Što je jadranski klobučić?

Dodaju da Nelu ukrašava bogat obraštaj koji se sastoji od jadranskih klobučića (Acetabularia acetabulum), dagnje (Mytilus galloprovincialis) i kožastog perjaničara (Sabella spallanzanii).

Jadranski klobučić je zelena alga neobičnog oblika, izgleda poput japanskog suncobrana, a zanimljiva je i zbog toga što bez obzira na svoju veličinu (peteljka 8-10 cm dužine, klobučić promjera do 10 mm), cijela alga je u stvari jedna stanica i jedan je od najvećih jednostaničnih organizama.

Jadranski klobučić je omiljena hrana malog puža golaća Elysia timida koji u svom tijelu uspijeva sačuvati funkcionalne klorofile iz alge, a koji nastavljaju s fotosintezom u tkivu puža. Tako ga se s pravom može nazvati „pužem na solarni pogon“, pišu dalje iz Udruge.

U tijeku pripreme za postavljanje kolektora za prihvat ličinki periske

O mjerama zaštite pronađenih periski odlučit će stručnjaci nadležnih institucija (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Zavod za zaštitu okoliša i prirode, NP Brijuni, JU Natura Histrica i druge).

Pošto se bliži period mrijesta (lipanj-kolovoz), sukladno protokolu Svjetske unije za zaštitu prirode IUCN-a, u tijeku su pripreme za postavljanje kolektora za prihvat ličinki plemenite periske, pri čemu se u velikoj mjeri koriste reciklirani materijali (užad, mrežice, plutače) kako bi i na ovaj način, barem simbolično smanjili onečišćenje našeg Jadrana. 

Dosad pronašli sedam periski u Istri

Članovi udruge Eko more i Ronilačkog kluba Centar iz Medulina od jeseni 2020. godine sustavno pretražuju podmorje Sjevernog Jadrana u potrazi za preživjelim primjercima plemenite periske. Do sada su ih pronašli sedam i dali im imena: Tara, Sara, Mara, Pina, Klara, Ulika i Nela.

Svaki pronalazak žive plemenite periske, najvećeg školjkaša i endema Mediterana, izuzetno je važan i uvećava šanse za opstanak ove vrste koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja. Stoga se mole svi koji imaju korisnu informaciju ili opažanje da se jave putem FB stranice „Eko more Medulin“, zaključuju iz Udruge Eko more Medulin.

Izvor Index.hr

Foto Marinko Babić

tablete kapsule ilustracija pixabay

Ministarstvo upozorava: Povlače se kapsule zbog visokog udjela etilen oksida

Nedjelja u Istri – Isti broj novozaraženih i izliječenih, nastavlja se pad broja osoba u samoizolaciji