in

Prijatelji životinja i policija zalažu se za zabranu petarda, odluka iduće godine

Foto Zdrava Krava

Mnogi koji kupe petarde i slične proizvode prije 27. prosinca ne pridržavaju se zabrane njihova korištenja do tog datuma, pa se tako, primjerice, ponegdje već od 15. prosinca mogu čuti pucnjave raznih pirotehničkih sredstava.

Hoće li 2020. biti zadnja godina koju ćemo dočekati uz pucnjavu i eksplozije? Naime, udruga Prijatelji životinja dobila je podršku od pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede za zabranu upotrebe petardi tijekom cijele godine. A tu inicijativu podržava i ključno Ministarstvo unutarnjih poslova.

U MUP-u kažu da su zaprimili zahtjeve udruge Prijatelji životinja oko inicijative za zabranu uporabe pirotehničkih sredstava, s naglaskom na potpunu zabranu uporabe petarda te navode da to, sa stajališta sigurnosti i zaštite života i zdravlja ljudi, njihove imovine i životinja, potpuno podržavaju. No poručili su da do kraja 2019. neće biti promjene zakonskih odredaba i da će rješenje biti vidljivo sljedeće godine kada zakon dođe u javno savjetovanje.

Prodaja od 15. prosinca A pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije u Hrvatskoj se mogu upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja, no njihova prodaja dopuštena je od 15. prosinca, dakle 12 dana prije. No, mnogi koji kupe petarde i slične proizvode prije 27. prosinca ne pridržavaju se zabrane njihova korištenja do tog datuma, pa je tako, primjerice, u Zagrebu već 15. prosinca odjekivala pucnjava razne pirotehnike.

A u MUP-u kažu da je prodaja pirotehničkih sredstava dopuštena 12 dana prije nego što je dopuštena njihova upotreba kako bi se izbjegle gužve u dućanima u kojima se ta sredstva prodaju. Pa tako navode da je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja dopuštena prodaja na malo pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3, osim petarda i redenika iz kategorije F3, građanima starijima od 18 godina. Ta pirotehnička sredstva, kažu u MUP-u, dopušteno je prodavati samo u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava koja imaju dopuštenje MUP-a za navedenu djelatnost.

– Vremensko razdoblje u kojem je dopuštena prodaja navedenih pirotehničkih sredstava različito je od vremenskog razdoblja u kojem je dopuštena njihova uporaba iz sigurnosnih razloga, kako bi se izbjegle eventualne gužve u prostorima i oko prostora gdje su smještene eksplozivne tvari i oružje te građanima omogućilo potrebno vrijeme za kupnju, vele u MUP-u.

U MUP-u kažu da ne vode podatke o izrečenim novčanim kaznama za te prekršaje. A iznosi novčanih kazna za nepoštivanje odredaba zakona iznose od 1000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te od 1000 do 80.000 kuna za pravne osobe. Novčana kazna za pravne osobe i obrtnike koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina iznosi od 10.000 do 30.000 kuna. MUP svake godine provodi akciju Mir i dobro, i to od 13. prosinca do 8. siječnja, s ciljem smanjenja broja ozljeda od rukovanja pirotehničkim sredstvima. Tijekom prošlogodišnje akcije od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/policija-i-mi-smo-za-zabranu-petarda-odluka-iduce-godine-1368192 – www.vecernji.hr

ISTRAMET: Mraz i obilje sunca

POREČ: Donosimo raspored dežurstva ljekarni za 26. i 29. prosinca