in

SKUPA NOVOST iz Hrvatske pošte: Ako paket šaljete u vlastitoj kutiji usluga košta više

Ilustracija Hrvatska pošta

Ovo je već drugi put da Hrvatska Pošta u godinu dana mijenja cijene poštanskih usluga u unutarnjem prometu.

Hrvatska pošta od početka svibnja “penalizira” sve one potrošače koji šalju pakete u vlastitim kutijama. Naime, prema novom Cjeniku poštanskih usluga u unutarnjem prometu, usluga slanja paketa teških do deset kilograma poskupila je u svim kategorijama za 14 kuna pa tako paketi do dva kilograma sad umjesto 25 koštaju 39 kuna, oni težine od dva do pet kilograma umjesto 30 sad koštaju 44 kune, a paket od pet do 10 kilograma za čije je slanje donedavno bilo potrebno izdvojiti 33 kune sad potrošači plaćaju 47 kuna, piše Jutarnji.hr.

Paket težine do dva kilograma, ukoliko je zapakiran u vlastitoj kutiji, sad je tako 56 posto skuplji nego što je to bilo u mjesecu travnju, oni težine između dva i pet kilograma poskupili su za 46 posto dok je za pakete teške do deset kilograma potrebno izdvojiti 42 posto više nego prije tjedan dana.

Iako se u cjeniku formalno – pravno nigdje ne navodi kako je riječ o cijenama za nestandardne pakete – dakle, pakete koje korisnici šalju u vlastitim kutijama – potrošač će po dolasku u Poštu od djelatnika doznati kako ga slanje paketa može koštati jednako kao i prije tjedan dana, ukoliko ga odluči poslati u jednoj od kutija koje prodaje Hrvatska pošta.

U tom slučaju, naime, korisnicima se odobrava popust u iznosu od 14 kuna, i to za sve kategorije paketa do 10 kilograma, a što Hrvatska Pošta prema korisnicima reklamira kao “popust na standardnu ambalažu”.

Riječ je o kutijama s otisnutim logom Hrvatske pošte koje je moguće kupiti u HP-ovim poslovnicama, a koje su izrađene od troslojne ljepenke te raspoložive u tri dimenzije.

Kako je vidljivo na stranicama HP-a, potrošači za njih moraju izdvojiti 10 kuna za komad čime im se popust u konačnici smanjuje na samo četiri kune, posebno u odnosu na situaciju u kojoj bi pakete slali u vlastitim kutijama, moguće onima koje već ionako imaju kod kuće.

Kako su za Jutarnji list pojasnili iz HP-a, novi cjenik odnosno tretman “nestandardnih” paketa posljedica je problema koje je Hrvatska Pošta nerijetko imala zbog neadekvatnih ambalaža u kojima su pojedini korisnici slali svoje pakete.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ako-paket-saljete-u-vlastitoj-kutiji-usluga-je-po-novom-cjeniku-i-do-50-posto-skuplja-15070699?fbclid=IwAR3RFFdRJRz6w6Laa0Hgz9jN3eQc4rT-0qy3sHNE_hfvhWofgLFcaMTJkU8

Novi termin za MOJE ISTRIJANSKO KORONA VJENČANJE

Nemet o problemima osoba s invaliditetom: Kada će zakoni o inkluzivnom dodatku i osobnom asistentu doći na dnevni red?