in

Službeno je prvi dan proljeća: Znate li zašto dolazi dan ranije?

Foto Pixabay

Iako je proljetno cvijeće već procvjetalo i temperature su blago narasle (i opet pale), proljeće je službeno počelo danas, 20. ožujka u 10 sati i 27 minuta.

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba počinju 21. u mjesecu, osim jeseni koja dolazi 23., stručnjaci su otkrili kako već dvadesetak godina proljeće dođe dan ranije jer postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba – meteorološka i astronomska.

Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji promatraju spuštanje i rast temperature te stanje u atmosferi. Prema ovoj metodi, meteorološka sezona koordinira se prema kalendaru te svako godišnje doba traje tri mjeseca. Ovom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Tako nam je ove godine proljeće stiglo danas prijepodne, piše Večernji list.

NOVIGRAD: Predstavljena zbirka umaškog pjesnika Božidara Cvenčeka „Igle, insekti i izgorjele šibice“

Radnici Doma za starije u Rijeci lijekovima uspavljivali štićenike i krali im zlatni nakit