in

Talijani masovno počeli tužiti državu zbog karantene: Premijer pet sati svjedočio pred tužiteljstvom

Talijanski premijer Conte

Posljedica globalne pandemije koronavirusa su i brojne sudske tužbe zbog oštrih mjera kojima su pojedinci i tvrtke diljem Europe počele obasipati sudove.

Oko tri sata trajalo je u petak u Palači Chigi, sjedištu vlade u Rimu, svjedočenje premijera Giuseppea Contea pred tužiteljicom grada Bergama Mariom Cristinom Rota o neproglašenju “crvenom zonom” mjesta Alzano Lombardo i Nembro u Lombardiji. Tužiteljica Maria Cristina Rota saslušala je i ministre unutarnjih poslova Lucianu Lamorgese i zdravstva Roberta Speranzu.

Prethodnih dana saslušani su predsjednik regije Lombardije Attilio Fontana i regionalni povjerenik za skrb Giulio Gallera.

Pet pitanja za šefa vlade Osnovna pitanja su što se dogodilo između 3. i 9. ožujka, odnosno zašto se već tada ta dva mjesta nisu proglasila “crvenom zonom”, dakle zatvorena za sve izlaske i ulaske u njih. Kasnije, odnosno 10. ožujka, vlada je cijelu Italiju proglasila zatvorenom, ali u međuvremenu u ta dva mjesta pokraj Bergama od koronavirusa već je preminulo jako puno ljudi. Oko 50 osoba, članova obitelji, optužuju odgovorne za smrt njihovih dragih, a broj će se zasigurno povećati. Conte, ali i Lamorgese i Speranza, odgovarao je na pet pitanja.

Pet pitanja za šefa vlade

Osnovna pitanja su što se dogodilo između 3. i 9. ožujka, odnosno zašto se već tada ta dva mjesta nisu proglasila “crvenom zonom”, dakle zatvorena za sve izlaske i ulaske u njih. Kasnije, odnosno 10. ožujka, vlada je cijelu Italiju proglasila zatvorenom, ali u međuvremenu u ta dva mjesta pokraj Bergama od koronavirusa već je preminulo jako puno ljudi. Oko 50 osoba, članova obitelji, optužuju odgovorne za smrt njihovih dragih, a broj će se zasigurno povećati.

Tužiteljstvo je utvrdilo da iz regije Lombardije nije stigao formali zahtjev za uvođenje “crvene zone”, pa se provjeravalo je li bilo neformalnih upita. Zatim, ako Lombardija nije poslala formalni zahtjev, zašto se ipak odlučilo poslati vojsku i osnažiti snage reda? Da li se konzultiralo s odgovorima u regiji Lombardiji nakon što su znanstvenici preko pisma predsjednika tehničkog odbora Silvia Brusaferra drugi put zatražili zatvaranje. Conte je (svojedobno) bio izjavio kako je radije htio da se zatvori cijela regija Lombardija, a ne samo dva mjesta u njoj, pa je li o tome raspravio s Fontanom i Gallerom?

To su bila pitanja Conteu, koji je ponovio da je Lombardija imala sva zakonska sredstva za djelovanje u potpunoj autonomiji. Mnoge talijanske regije autonomno su donosile odluke o zatvaranju pojedinih područja, a takve su odluke donosili i načelnici gradova. Prema zakonu iz 1978. i regije imaju ovlasti za proglašenje “crvenih zona”. Sve regije koje su smatrale da to trebaju učiniti to su i učinile, jedino je Lombardija govorila da čeka odluku Rima. U čak 116 mjesta na cijelom Apeninskom poluotoku bile su proglašene “crvene zone” bez konzultacije s vladom u Rimu. Ako je netko odgovoran za neproglašenje zatvorenima mjesta Alzano Lombardo i Nembro, onda je to regija Lombardija ili načelnici tih mjesta.

No, postavlja se i pitanje može li se suditi političarima zbog donošenja ili nedonošenja političkih odluka i posebno ako su one vezane za pandemije ili prirodne katastrofe.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/talijani-masovno-poceli-tuziti-drzavu-zbog-karantene-premijer-pet-sati-svjedocio-pred-tuziteljstvom-1409517 – www.vecernji.hr

Od 15. lipnja ljetno radno vrijeme policijskih šaltera

Nedjelja bez koronavirusa