in

U 2 sata 480 km: Talijanska policija iz Rima u Padovu bubreg dostavila Lamborghinijem

Da biste spasili život, ne trebaju vam supersile. Solidarnost, tehnologija i učinkovitost također pomažu, stoji u Tweetu policije

To je bila vožnja za pamćenje! Vozeći autocestom prosječno 232 km/h pripadnici talijanske Državne policije isporučili su donatorski bubreg prošlog tjedna vozeći iz Rima u Padovu pri čemu su taj put dug gotovo 500 kilometara prošli za otprilike dva sata! Taj podvig za spas pacijenta u kritičnom stanju osim jako koncentriranog vozača koji je prosječno vozio 232 km/h omogućio je i talijanski superautomobil iz flote Državne policije Lamborghini Huracan, koji je s hladnjakom za organe posebno prilagođen za takve zadatke, piše Jutarnji list.

Automobil koji pokreće 5,2-litreni atmosferac od 610 KS je u službi već tri godine, a brza dostava organa kopnom samo je jedna od njegovih zadaća.

Huracan većinu vremena služi ako presretač s ugrađenim računalom spojenim na policijsku bazu podataka i s ostalom opremom potrebnom za zaustavljanje u prometu, no kad treba, više je nego prilagođen i za ovakve zadatke.

Naime, talijanska Državna policija koja u službi ima tri Huracana objavila je video na Twitteru nakon završetka isporuke organa i treba priznati kako je pomalo neobično vidjeti jedan Huracan s moćnim V10 motorom u policijskim bojama i s rotirkama kako juri autocestom.

U objavi policije stoji “Zahvaljujući našem Lamborghiniju Huracanu prevezli smo bubreg donatora na vrijeme za transplantaciju drugoj osobi. Da biste spasili život, ne trebaju vam supersile. Solidarnost, tehnologija i učinkovitost također pomažu”.

Brzo putovanje bubrega započelo je u Rimu, dakle, u samom središtu Italije odakle je prevezen u sveučilišnu bolnicu Gemelli u Padovi na sjever zemlje, udaljenom gotovo 500 kilometara, objavio je Jutarnji.hr.

Čitavo putovanje navodno je trajalo malo više od dva sata s izvještajem kako su policajci prosječno vozili 232 km/h između dva grada. Kao referencu, prema Google Mapsu za ovo bi putovanje trebalo najmanje pet sati u normalnim uvjetima.

Zašto nije korišten helikopter nije navedeno, no vjerojatno u datom trenutku ni jedan nije bio na dispoziciji ili je trebalo previše vremena da se organizira zračni transport.

FUNTANA/POREČ: U znak sjećanja na Vukovar i Škabrnju građani pale lampione

TZ MARČANA: Inicijativa South Istria – Pet Friendly za sve one koji žele goste s kućnim ljubimcima