in

U ljekarne stižu brzi kućni testovi na koronu, evo kako će se koristiti

Screenshot

HALMED je u utorak zaprimio obavijest o stavljanju na tržište brzog testa kojim će građani sami sebi moći provjeriti prisutnost koronavirusa, a njiegov dolazak u Hrvatsku očekuje se za desetak dana. Zasad se zna da će cijena biti niža od 100 kuna.

Indexu su iz HALMED-a potvrdili da im je uz spomenuti test za samotestiranje najavljeno stavljanje dodatnih testova odobrenih za samotestiranje u narednom razdoblju. Naglašavaju da će svaki pojedini test koji dođe na hrvatsko tržište imati svoje različite upute za upotrebu kojih se potrebno pridržavati. 

“Budući da predanalitička i analitička faza testiranja mogu utjecati na sam rezultat te se navedeni testovi mogu razlikovati prema načinu primjene, nije moguće dati opću uputu za njihovu primjenu, već je važno da se korisnik strogo pridržava upute koja je uz svaki konkretni proizvod odobrena i dostupna u pakiranju. U slučaju bilo kakvih nedoumica vezanih uz korištenje testa građani bi se trebali obratiti ljekarniku, a uz dobivene rezultate svojem liječniku”, poručili su za Index iz HALMED-a.

Kako ćemo koristiti prvi brzi test za samotestiranje

No Index je doznao sve detalje tome kako će izgledati upotreba tog prvog brzog testa kojem će se građani moći samotestirati kod kuće. Kao što su i naglasili iz HALMED-a, ova pravila vrijede samo za spomenuti test, a ne i za slične testove koji će se ubuduće pojavljivati na hrvatskom tržištu. 

Prije uzimanja uzorka ovim testom potrebno je nekoliko puta ispuhati nos i oprati ruke. Test je prikladan za sve dobne skupine, a preporučena starosna dob je od 14 od 90 godina. 

Prije provođenja testa cijelu količinu pufera za ekstrakciju iz bočice treba iscijediti u epruvetu, bez dodirivanje bočice s puferom i epruvete. Nakon toga treba pripremiti štapić za uzimanje uzorka koji se nalazi u vrećici. Pri vađenju iz vrećice treba paziti da se prstima ne dodiruje mekani vrh štapića.

Štapić potom pažljivo treba umetnuti u jednu nosnicu, i to 2,5 centimetara unutar nosnice te ga ostaviti u nosnici nekoliko sekundi. Isti štapić potom treba umetnuti u drugu nosnicu i ponoviti postupak. Osjećaj može biti nelagodan, a ako se pojavi bol treba prestati s umetanjem.

Nakon što se štapić izvadi iz nosnice treba ga staviti u epruvetu i okrenuti tri do pet puta te zatim ostaviti štapić u epruveti jednu minutu. Epruvetu treba pritisnuti prstima i ocijediti što je moguće više uzorka sa štapića. Zatim epruvetu treba čvrsto poklopiti. Jednu testnu karticu zatim treba staviti na ravnu površinu i odmah iz epruvete istisnuti tri kapi testnog uzorka u jažicu za uzorke laganim stiskanjem epruvete. Važno je pridržavati se upute o tri kapi na testnoj traci. 

Za 15 do 20 minuta spreman je rezultat testa i može ga se očitati. To svakako treba učiniti unutar 20 minuta jer nakon proteka 20 minuta rezultat može biti nevažeći.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Intervju: ANA ČERNJUL, IDS-ova kandidatkinja za načelnicu VIŠNJANA: „Smanjit ćemo troškove i stvoriti mjesto po mjeri svakog čovjeka“

Premijer u srijedu u posjetu velikim istarskim tvrtkama