in

Više od 43% Hrvata ne bi se cijepilo, evo koliko ih misli da covid uopće ne postoji

Premijer cijepljen AstraZenecom - Foto Vlada RH

Više od četvrtine odraslih u Europskoj uniji vjerojatno bi odbilo cjepivo protiv covida-19 kada bi im se ono ponudilo, pokazuje istraživanje Eurofounda objavljeno danas, navodi Index.

U Hrvatskoj je 45.2 posto ispitanih navelo da će se vjerojatno ili vrlo vjerojatno cijepiti, a 43.1 posto da se vjerojatno ili vrlo vjerojatno neće cijepiti. Za postizanje kolektivnog imuniteta je, inače, potrebno cijepiti najmanje 70-85% populacije. Ako se toliko ljudi u Hrvatskoj zaista odbije cijepiti, moglo bi se dogoditi da ne uspijemo postići toliko željeni kolektivni imunitet, koji je jedini jamac povratka normalnom životu.

U sigurnost cjepiva ne vjeruje 42.9 posto ispitanih u Hrvatskoj, dok se njih gotovo 20 posto brine da će im se zdravlje pogoršati nakon cijepljenja.

S rečenicom “Mislim da covid-19 ne postoji” slaže se 14.7 posto ispitanih u Hrvatskoj, dok njih 37.9 posto vjeruje da je rizik od covida-19 preuveličan.

Bugari su bili najmanje skloni cijepljenju. 67 posto odraslih Bugara navelo je da se vjerojatno ili vrlo vjerojatno neće cijepiti. U Irskoj je tek 10 posto odraslih reklo da neće primiti cjepivo, prenio je Reuters. 

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/vise-od-43-hrvata-bi-odbilo-cjepivo-protiv-covida/2275797.aspx

VIŠNJAN: Skulptura Sunčev vjetar Korada Korlevića krasi istočni ulaz u mjesto

SV. PETAR U ŠUMI: Otvoren moderan fitness centar za sve mještane