in

Zbog torte skoro na SUDU: Splitska slastičarnica “ukrala” ime porečkoj pekari koja je zaprijetila odvjetnicima

Foto Slobodna Dalmacija

Da stvar nije dobila pravni epilog, bila bi šaljiva; naime, zbog rješenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo/Sektora za žigove i industrijski dizajn kojim je zaštićen naziv “torta 7 grijeha” (upravo tako, arapskom brojkom) od strane pekarnice i slastičarnice “Concettino” iz Poreča, splitska slastičarska kuća “Dolcemania” morala je preimenovati tortu iz vlastitog pogona namjesto “torta sedam grijeha” u “torta šest i pol grijeha”!

Ne, nije zafrkancija, piše Slobodna Dalmacija. Pomalo nevoljko o tome nas je informirao vlasnik “Dolcemanije” Saša Horvat, koji je u imenu “grješne” torte intervenirao nakon što je primio pismo opunomoćenog odvjetničkog ureda, a s upozorenjem o povredi autorskih prava kojih je formalni nositelj spomenuta istarska slastičarnica u vlasništvu Marina i Claudije Pilato.

– Naša je stranka upoznata s time da u ponudi slastičarnice “Dolcemania Split” imate proizvod “torta 7 grijeha”, kao i da na web-stranici oglašavate proizvod tog naziva. Naša stranka Vam nije dala ovlaštenje za korištenje zaštićenog žiga pa je riječ o neovlaštenom korištenju – stoji, među ostalim u dopisu odvjetničkog društva, a u nastavku se Horvata, odnosno “Dolcemaniju”, poziva da odmah prestane s povredom autorskih prava te da stavi izvan prodaje sve proizvode na kojima je neovlašteno korišteno obilježje zaštićenog žiga jer bi u protivnom moglo doći do pokretanja postupka zaštite autorskih prava i naknade štete.

– Najprije sam napisao ljutit dopis slastičarima i odvjetnicima, ali onda sam se predomislio i jednostavno intervenirao u nazivu. Tako je “torta sedam grijeha”, inače uz “ferrero” i “tri moussa” naša najprodavanija torta među njih čak pedeset u ponudi, postala “šest i pol grijeha” i sad se oglašava upravo tako – veli splitski poduzetnik, za čiju je tortu “šest i pol grijeha” recepturu doradio čuveni majstor pašticer Vicenzo Frigulti iz Italije.

Zanimljivo je, međutim, da je internetski prostor pun “varijacija na temu” rečene recepture, pa se “torta u sedam grješnih slojeva” naziva i “čokoladni grijeh”, “luksuzna torta”, “milenijum” i slično, dok je na “Dolcemanijinim” stranicama uistinu osvanuo frizirani (da ne kažemo “razlomljeni”) naziv “torta 6,5 grijeha”.

Cijeli članak pročitajte na Slobodnadalmacija.hr.

Zbog torte skoro na SUDU: Splitska slastičarnica "ukrala" ime porečkoj pekari koja je zaprijetila odvjetnicima
Splitska torta “6 i pol grijeha”
Istramet: Još 3 dana uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom

Istramet: Još 3 dana uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom

TAR: Tribina za građane o održivom gospodarenju otpadom 3. svibnja

U VRSARU 20. svibnja – javna tribina o gospodarenju otpadom