in

15 MINUTA: Ugledna psihologinja o posjetu djeci u bolnici: “To je trauma za dijete i roditelje”

Ilustracija

– 15 minuta? Kao da se netko ruga. U praksi bi to izgledalo ovako – roditelji dođu kod djeteta u bolnicu, i tek dok uspostave nekakav kontakt i normalan odnos roditelji već moraju otići iz bolnice – komentirala je psihologinja Mirjana Nazor odluku ministra zdravstva Vilija Beroša i njegove ekspertne skupine o ‘posjeti djeci u bolnici na 15 minuta’, piše Slobodna Dalmacija.

Roditelje je naime ovoga tjedna zaprepastila vijest s društvenih mreža odakle im ministar zdravstva Vili Beroš poručuje da je Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina jednoglasno zaključila da ‘treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta’ u svim bolnicama.

Uslijedili su brojni negativni komentari a roditelji i ostali građani od ministra Beroša sada traže javnu objavu imena i prezimena ekspertne skupine koja je sudjelovala u donošenju, ove, kako su komentirali na društvenim mrežama – sramotne odluke.

-To je jasno je, trauma, kako za dijete tako i za roditelja. Primjerice kod manjeg djeteta do recimo 1, 5 godine starosti, pamćenje je kratko. Ako je provelo15-ak dana u bolnici, dijete će tu majku zaboraviti, jer nije čulo njen glas i nije ostavilo prisniji kontakt. E onda ta mama dođe po svoje dijete, a ono ga praktički ne prepoznaje, mora se ponovno naučiti na svoje roditelje. Neće htjeti s njim ići  niti doma – kazuje Nazor.

Kod one starije od 1,5 godina situacija je drugačije, veli, neće dijete zaboraviti roditelje ali pati mentalno zdravlje, koje je jednako važno kao i fizičko, dodaje splitska psihologinja.

40 TISUĆA POTPISA

Udruga RODA pokrenula je u ponedjeljak 29. lipnja peticiju kojom zahtijeva da se u bolnicama djecu ne odvaja od roditelja. Peticiju je do sada potpisalo preko 40 tisuća ljudi, piše nadalje Slobodna Dalmacija.

-To nije prihvatljivo, djeca su 23 sata i 45 minuta i dalje sama. Sve druge zemlje u okruženju odavno su riješile to pitanje, zabrana nije jedina opcija – osim očigledno kod nas – komentirala je za Slobodnu prije nekoliko dana Daniela Drandić iz Udruge RODA.

Roditelji na ovo ne mogu i neće pristati, kazala je Drandić.

Udruga Roda već tri mjeseca apelira na Ministarstvo zdravstva i na sva stručna društva da omogući prisustvo roditelja ili bliske osobe svakom djetetu koje je na bolničkom liječenju.

Bez pratnje roditelja, liječenje djece traje duže i manje je uspješno, apeliraju RODE, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, dodaju, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima uskraćuje se pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta. 

Javljaju im se očajni roditelji koji ne mogu ni utješiti svoju djecu niti im pomoći, a neki od roditelja nisu mogli vidjeti svoju djecu smještenu u bolnicama i preko mjesec dana, kazuju RODE.

Smatraju da je boravak roditelja uz dijete prilikom hospitalizacije moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere propisane tijekom pandemije, kao što se to radi u drugim europskim zemljama i traže od nadležnih da u svim okolnostima osiguraju ostvarenje prava djece pacijenata na pratnju roditelja ili druge osobe od djetetovog povjerenja.

OD PEDIJATRIJSKIH DRUŠTAVA-MUK

Stručna pedijatrijska društva – Hrvatsko pedijatrijsko društvo i Društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, kazala nam je Drandić, nisu se o ovome problemu nijednom izjasnili a kamo li izašli sa smjernicama ili preporukama.

-Još prije dva mjeseca obratili smo se ministru zdravstva Viliju Berošu te stručnim pedijatrijskim društvima, skrenuvši pažnju na problematiku odvajanja djece od roditelja tijekom bolničkog liječenja, ali ništa – veli Drandić

Ipak, zaključuje, oni od svojih zahtjeva – ne odustaju.

Cijeli članak pročitajte na https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ugledna-psihologinja-komentirala-odluku-o-ogranicavanju-posjete-djeci-u-bolnici-na-15-minuta-kao-da-se-netko-ruga-to-je-trauma-dijete-i-roditelje-1030317

Počeo strogi režim za ulazak u Sloveniju - uz negativan test na koronu evo što još to konkretno znači za nas

Počeo strogi režim za ulazak u Sloveniju – uz negativan test na koronu evo što još to konkretno znači za nas

Iz Engleske zeleno, iz Slovenije žuto! Možda je vrijeme za Hrvatsko crveno!

Iz Engleske zeleno, iz Slovenije žuto! Možda je vrijeme za Hrvatsko crveno!