in

Beroš: Imamo epidemiju necijepljenih

Ministar Beroš - Foto Twitter Vlade RH

“Imamo epidemiju necijepljenih što potvrđuje njihov najveći broj među novozaraženima, hospitaliziranima i preminulima. Cjepivo je znanstveno i statistički pokazalo svoju učinkovitost. Vlada RH osigurala je svakom građaninu mogućnost zaštite zdravlja cjepivom. Na građanima je odluka. Nitko od nas nije izolirani otok, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš danas na svom Twitter profilu.

MINISTAR zdravstva Vili Beroš upozorio je da broj zaraženih koronavirusom raste peti tjedan zaredom te da svjedočimo epidemiji necijepljenih koji su daleko najbrojniji među novim zaraženima, hospitaliziranima i umrlima, navodi Index.

“Epidemija necijepljenih”

“Prema posljednjim podacima, epidemija u Hrvatskoj bez ikakve sumnje pogađa necijepljeni dio stanovništva. Upravo su necijepljeni postali daleko najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima, ali i među preminulim sugrađanima”, kazao je Beroš na sjednici Vlade.

Iznio je podatke po kojima je u posljednja 24 sata zabilježeno 486 novih slučajeva zaraze, udio novozaraženih u broju testiranih je 4,88 posto, dok se u bolnicama liječi 235 osoba od kojih je njih 26 na respiratoru.

Dodao je da u posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnim PCR testom njih 85,72 posto nije bilo cijepljeno, dok od 221 hospitalizirane osobe njih 87,51 posto nije bilo cijepljeno.

“Porast pozitivnih u zadnjih tjedan dana iznosi 50,6 posto. Broj zaraženih raste, no daleko više brine činjenica slabog intenziteta rasta broja cijepljenih građana. Svjedočimo epidemiji necijepljenih”, istaknuo je Beroš.

80 posto umrlih nije bilo cijepljeno

Istaknuo je da su od kraja lipnja do 17. kolovoza umrle 254 osobe sa ili zbog covida-19, a 80 posto umrlih nije bilo cijepljeno. Dodao je da nijedna od 20 umrlih osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je zaprimila tek jednu dozu cjepiva.

“Bolnice kontinuirano nadalje zbrinjavaju pacijente s postcovid sindromom, a kojih je prema posljednjim podacima dosad ukupno obrađeno više od 26.900, među kojima su djeca. Zbog multisistemskog upalnog sindroma komplikacije covid-19 bolesti dosad je hospitalizirano ukupno 82 maloljetnih pacijenata”, kazao je Beroš.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj, zaključno s 18. kolovoza, utrošeno 3.191.520 doza cjepiva, a cijepljeno je 1.688.016 građana, odnosno 49,9 posto odraslog stanovništva, piše Index.hr.

Za 1.564.842 ili 46,4 posto odraslog stanovništva cijepljenje je završeno, naveo je Beroš .

Cijeli članak pročitajte na linku: https://www.index.hr/vijesti/clanak/video-beros-pogledajte-broj-necijepljenih-medju-novozarazenima-umrlima/2298235.aspx

Objavljena nova korona-karta EU – Nema puno promjena

Probušili gume na 21 vozilu – Policija poziva građane da se jave