in

Beroš: “Rezervirali smo milijun i pol doza cjepiva protiv korone”

Ilustracija Shutterstock

Gostujući u “Temi dana” Hrvatske radiotelevizije, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je aplikacija za sprečavanje širenja koronavirus “Stop Covid-19” do sada preuzeta više od 15 tisuća puta.

Naglasio je da je riječ o procesu koji je u svome začetku i to je europska inicijativa. Europska komisija preporučuje, pojasnio je, da sve zemlje koriste istu aplikaciju budući da su na početku pandemije zemlje EU svaka koristila svoju aplikaciju.

– Nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu – njihove izvide, njihovo promišljanje i njihovu anamnezu. Međutim, ova aplikacija može pomoći u obavještavanju svih osoba koje su bile u kontaktu posljednjih 14 dana s pozitivnom osobom, rekao je ministar za HRT.

Aplikacija je, rekao je Beroš, dobrovoljna, anonimizirana, transparentna te privremena i sjajan je primjer solidarnosti. Na pitanje što bi se trebalo dogoditi da skidanje aplikacije bude obavezno, ministar je rekao kako ne inzistiraju na određenim rješenjima, već apeliraju i educiraju građane. Očekuje da ljudi prepoznaju važnost aplikacije i ne vjeruje da će postati obavezna, iako je jučer rekao kako to nije isključeno.

– Puno je vjerojatnije, jer se o tome razgovara na europskom nivou, da korištenje aplikacije bude obavezno ako želimo putovati u zemlje koje imaju istu ili sličnu aplikaciju, rekao je.

Određene farmaceutske kompanije ulaze u završnu fazu ispitivanja cjepiva i već su potpisale predugovore s nekim zemljama vezano uz buduću distribuciju tih lijekova. Na pitanje jesmo li i mi potpisali neki predugovor, Beroš je rekao da jesmo.

– Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana, rekao je.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

20 ZA 20: Izložba pazinskog umjetnika Elvisa Bertona u rapskoj Galeriji Pik

20 ZA 20: Izložba pazinskog umjetnika Elvisa Bertona u rapskoj Galeriji Pik

POREČ: NK Jadran pobjedom započeo pripremne utakmice

POREČ: Jadran u prijateljskom ogledu pobijedio juniore Istre 1961