in

Capak: Vrlo vjerojatno ćemo se cijepiti trećom dozom

Foto Vlada RH

ŠEF HRVATSKOG zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na presici Stožera najavio je danas da ćemo se vjerojatno cijepiti trećom dozom cjepiva protiv koronavirusa.

“Vjerojatno je da će se cijepiti s trećom dozom, neke zemlje su to već počele – Turska i Mađarska. No to je u rijetkim slučajevima, nakon dvije kineskog cjepiva koje je manje učinkovitost. Nitko ne zna u ovom trenutku kada ćemo početi s trećom dozom. Vrlo je vjerojatno da će se ići s trećom dozom, kada, to još ne znamo, ali neke studije pokazuju da i možda neće biti potrebna treća doza, ali po mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kojima dnevno komuniciram, vrlo vjerojatno je da će biti ta treća doza, naručito za imunokompromitirane”, rekao je Capak.

Cijepljenje trećom dozom komentirala je i Markotić.

“Jučer se o tome raspravljalo i danas će se raspravljati na ekspertnoj skupini Europske komisije, gdje ću i ja biti. Jučer je rečeno da za sada nitko nema relevantnih studija koje bi kazale da se treba ili ne treba cijepiti trećom dozom. Zasad nema razloga da se ide u to, ali prate se studije većine zemalja, najveći će broj podataka dolaziti iz zemalja s najviše stanovnika. Prema nedavnim studijama koje su analizirale stanice odgovorne za pamćenje infekcije vidi se da je na cijepljenje jako dobar odgovor i memorija. Prati se delta varijanta, proizvođači razmišljaju da u iduću generaciju cjepiva uključe i deltu. Preporuka bi onda bila docjepljivanje novom generacijom, uglavnom za starije s teškim bolestima ili imunokompromitirane”, rekla je Markotić.

Izvor Index.hr

nacionalni stožer civilne zaštite

Stožer uvodi nove mjere za cijelu Dalmaciju, ali i Istru. Božinović otkrio sve detalje

BUJE: Udruzi ZiiD 24.600 kuna za projekt „Game! Set! Match”