in

Cjepivo protiv korone odobreno u EU!

Ilustracija Pixabay

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je uporabu prvog cjepiva protiv covida-19

Europska agencija za lijekove (EMA), odnosno njezino Povjerenstvo za humane lijekove, danas je odobrilo prvo cjepivo protiv covida-19 u Europskoj uniji. Riječ je o cjepivu koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech.

– Posao smo obavili za samo 11 tjedana. Inače nam za to treba godinu dana – objavili su danas na press konferenciji iz Znanstvenog odbora EMA-e, piše Jutarnji.hr.

Euronews navodi kako nakon odobrenja EMA-e nema nikakve zapreke da diljem zemalja Europske unije krene distribucija cjepiva, no posljednju riječ ima Europska Komisija. Ipak, predsjednica EK Ursula von der Leyen poručila je kako će Komisija djelovati vrlo brzo te će odluka biti donesena već ove večeri.

Kako je ranije objavljeno, dolazak tog cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. prosinca, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU – 27., 28. i 29. prosinca.

Iako iz EMA-e tvrde kako su posao odradili u rekordnom roku, ta se agencija proteklih tjedana našla na udaru kritika zbog toga što im za postupak odobrenja treba previše vremena. EMA-ino odobrenje došlo je tri tjedna nakon što je isto cjepivo već odobreno u Velikoj Britaniji, gdje su cijepljenja već počela.

Euronews pojašnjava kako se EMA odlučila za ovakav pristup jer nije htjela da cjepivo bude odobreno po hitnom postupku, što bi značilo da je odobreno samo na kraće vrijeme. Na ovaj način, cjepivo je trajno odobreno i provjereno po svim parametrima. 

Nakon Pfizerova i BioNTechova cjepiva, sljedeće koje je na redu je ono koje razvija Moderna. EMA je najavila da će o odobrenju tog cjepiva odlučivati 6. siječnja, piše Jutarnji list.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u kako će prva simbolična doza Pfizerovog cjepiva biti isporučena u Hrvatsku 26. prosinca, a 9750 doza cjepiva rasporedit će se po županijama sukladno broju stanovnika.

“Pretežno će se cijepiti korisnici domova za starije, dio radnika hitne medicinske pomoći te dio zdravstvenih djelatnika u Covid centrima”, kazao je istaknuvši da će se doze cjepiva, koje će Hrvatska dobiti, simbolično rasporediti po županijama sukladno broju stanovnika, objavio je Poslovni.hr.

Ne traži dalje! Imamo najbolje božićne poklone za NJU & NJEGA

Važna obavijest građanima: Hitno se povlači prehrambeni proizvod zbog bakterije