in

Devet zemalja blokiralo cjepivo kojeg je Hrvatska naručila najviše

Ilustracija

Devet europskih zemalja objavilo je danas da privremeno obustavlja cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19 zbog toga što je zabilježeno više slučajeva problema s grušanjem krvi nakon cijepljenja te dva smrtna slučaja u Italiji te i po jedan u Danskoj i Austriji, piše Index.

Danska, Norveška i Island privremeno su obustavili cijepljenje AstraZenecom dok su Italija i Austrija iz predostrožnosti prestale koristiti određene serije tog cjepiva. Obustave u Italiji i Austriji uključuju različite serije cjepiva – u Austriji to je serija ABV5300, a u Italiji ABV2856.

Estonija, Latvija, Litva i Luksemburg obustavili su korištenje serije koju je obustavila i Austrija.

Podsjetimo, akcije su krenule kada je austrijsko regulatorno tijelo za lijekove privremeno suspendiralo korištenje serije ABV5300 nakon što je kod četvero cijepljenih pacijenata dijagnosticirano opasno stanje zgrušavanja krvi.

Medicinska sestra (49) u Zwettlu, gradu sjeverozapadno od Beča, umrla je od teškog poremećaja zgrušavanja krvi deset dana nakon primanja cjepiva. Drugoj medicinskoj sestri iz Zwettla, koja ima 35 godina, dijagnosticirana je plućna embolija kod koje se stvaraju začepljenja arterija u plućima. Ona se oporavlja.

Danska je danas objavila da je jedna 60-godišnjakinja umrla zbog poremećaja sa zgrušavanjem krvi nakon što je primila AstraZenecino cjepivo.  

Talijanski mediji, navodi Index, javljaju da su se zdravstvene vlasti odlučile za obustavu nakon smrti Stefana Paterna, 43-godišnjeg mornaričkog časnika, i Davidea Ville, 50-godišnjeg policajca, koji su dobili doze iz serije ABV2856. Paterno je umro sa sumnjom na srčani udar u utorak, dan nakon cijepljenja. Villa je umro tijekom vikenda, nekih 12 dana nakon cijepljenja.

Iz AstraZenece poručuju da se njihova cjepiva podvrgavaju strogim i rigoroznim provjerama kvalitete. Kompanija tvrdi da dosad nije bilo “potvrđenih ozbiljnih nuspojava povezanih s cjepivom”.

Europska agencija za lijekove: Nema dokaza da je cjepivo uzrokovalo probleme

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas kako trenutačno nema dokaza da je cjepivo izazvalo zdravstvene probleme te da tromboza nije navedena kao potencijalna nuspojava AstraZenecinog cjepiva, mada je praćena.

Cijeli članak pročitajte na sljedećem linku https://www.index.hr/vijesti/clanak/devet-zemalja-blokiralo-cjepivo-kojeg-je-hrvatska-narucila-najvise-ovo-morate-znati/2260540.aspx

MO VELI MAJ: U planu prometnica OŠ Finida-Gornji Špadići, društveni dom i moderno igralište

TAR ukinuo funkciju donačelnika i smanjio broj vijećnika, ali ipak nešto važno ostaje