in

Hrvatska za sada neće stopirati cijepljenje Janssenom

Ilustracija Pixabay

Nakon jučerašnjeg smrtnog slučaja Slovenija je u srijedu donijela odluku o privremenom obustavljanju cijepljenja cjepivom kompanije J&J, sve dok se ne rasvijetle okolnosti smrti 20-godišnjakinje.

Na upit Indexa koliko je slučajeva zgrušavanja krvi i eventualnih smrtnih slučajeva nakon cijepljenja zabilježeno nakon cijepljenja Janssenom, Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) odgovorila je da kod nas nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom.

“Od do sada zaprimljenih, ocijenjenih te u europsku i svjetsku bazu nuspojava proslijeđenih prijava sumnji na nuspojave, u RH je zaprimljena jedna prijava tromboembolijskog događaja koji se odnosio na plućnu emboliju za cjepivo COVID-19 Vaccine Janssen. HALMED će nastaviti pratiti sve daljnje informacije i preporuke na razini EU-a te će o svim novim saznanjima izvijestiti javnost”, stoji u odgovoru HALMED-a.

Kaić: Hrvatska za sada neće stopirati cijepljenje Janssenom

Hrvatski epidemiolog Bernard Kaić kaže da u ovom trenutku u Hrvatskoj nema planova da se ograniči upotreba Janssenova cjepiva protiv covida-19.

“No ako se pokaže da je rizik od razvoja tromboze s trombocitopenijom nakon cijepljenja viši nego što je ranije bio procijenjen, dolazi u obzir revidiranje preporuka”, kaže Kaić.

“Naime, u vrijeme kad je Europska agencija za lijekove ocjenjivala rizik od tromboze s trombocitopenijom za cjepiva AstraZeneca i Janssen, rizik od te ozbiljne nuspojave je bio znatno niži kod primjene Janssenova cjepiva. Prema dostupnim literaturnim podacima kod AstraZenecinog cjepiva rizik je bio procijenjen na oko 1 na 100,000 cijepljenih osoba, a kod Janssenova cjepiva oko 1 na 800,000 do 1 na 1,000,000 cijepljenih osoba. Za AstraZenecino cjepivo znalo se da je rizik znatno viši kod osoba mlađih od 60 godina nego kod starijih, a za Janssenovo cjepivo nije bilo podataka o razlici rizika po dobi. U skladu s time, uspoređujući rizik od ove nuspojave s rizikom od hospitalizacije i smrti od covida-19 po dobnim skupinama, zaključili smo da korist od cijepljenja cjepivom AstraZeneca ne nadmašuje u dovoljnoj mjeri rizik od ove nuspojave kod osoba mlađih od 50 godina i preporučili smo za osobe mlađe od 50 godina da prime neko drugo cjepivo”, govori Kaić.

Cijeli članak pročitajte na portalu Index.hr na linku https://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog-smrti-djevojke-slovenija-stopirala-cjepivo-jj-hrvatska-nece-evo-zasto/2307463.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

Žena prevarena pri kupnji rabljenog automobila

Pronađen leš u šumi pored zaobilaznice