in

Konjsko meso prodavali kao skupu teletinu, otkriveno i puno lažnog alkohola

Foto: INTERPOL / Velika međunarodna akcija provjere hrane

EUROPOL je izvijestio da je u Hrvatsku ušlo konjsko meso s deklaracijom teletine. Iz Europola su rekli da su pola godine istraživali trgovinu lažnim prehrambenim proizvodima. No, kako piše Dnevnik.hr, hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

Naime, konjsko meso se u trgovinama i putem interneta prodavalo pod teletinu. Otkrio je to Europol, agencija Europske unije koja europskim državama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma.

“Mi redovito mijenjamo europske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo spriječili krivotvorenje hrane, no nažalost uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke eventualne rupe u zakonu”, rekla je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

U akciji nazvanoj OPSON X, koja se od prosinca prošle godine pa sve do kraja lipnja provodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje svijeta, zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona robe – nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića, navodi Index.

Ima i mnogo lažnog alkohola, najviše vina i votke

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima – prednjače vino i votka. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u ovoj akciji je 54 milijuna eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za uhićenje.

Carinska uprava sudjelovala je u akciji koja se provodila kroz pojačan nadzor i kontrolu nad osobnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima, kao i kroz provođenje pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice. Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

“Mi smo zakone pooštrili tako da su kazne sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakog onog tko pokuša varati s hranom i pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo na što manju mjeru sveli varanje s hranom”, objasnila je Borzan.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi ništa nisu znali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat, objavio je Index.hr.

Provjera konjskih putovnica / Foto: Interpol

Spomenimo i, kako je napisao Večernji list, da je u ovoj akciji oko 30 tona smrznute piletine vraćeno u Poljsku jer je u njoj otkriven visoko patogeni virus ptičje gripe na području iz kojeg je roba došla. U Portugalu je zaplijenjena 61 tona organskih banana iz Ekvadora s tragovima pesticida, a u Ruandi je zaplijenjeno meso koje se transportiralo u neprimjerenim uvjetima i maslac kojem je istekao rok trajanja.

Jedna od kriminalnih mreža pak koristila je umjetne boje za promjenu kvalitete pića te lažirala žestoka alkoholna pića poput whiskeya. To je dovelo do 14 uhićenja i zapljena, uključujući 47.660 litara viskija i 9550 litara alkohola za proizvodnju lažnih pića.

Jürgen Stock, glavni tajnik Interpola, naglasio je kako je uklanjanje ogromne količine ilegalnih i često opasnih proizvoda s tržišta primjer kako međunarodna policijska suradnja čini svijet sigurnijim mjestom za život.

VIŠNJAN: Najljepšeg bika ima Hari Herak, a šampionka smotre istarskog goveda krava Antonija Radina

Novigrad poziva na CHE GUSTO! – degustaciju vina, piva i gastronomskih proizvoda