in

Markotić: Cijepljenje trudnica nije odobreno

Foto Pexels za Pixabay - Ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.392 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23.751. Među njima je 1.311 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 171 pacijent. Preminulo je 26 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite danas održao je konferenciju za novinare.

“Još uvijek nije dobro komunicirano cijepljenje trudnica, rekla je ravnateljica Klinike za infektologiju”, Alemka Markotić.

“Sve žene koje planiraju trudnoću bilo bi dobro da se cijepe prije nego što planiraju trudnoću. Sad u Klinici imamo tri rodilje u dosta teškom stanju i jedno dijete koje je srednje teško bolesno. To su opasnosti. Umjesto da se te žene i njihove obitelji vesele, stanje je teško. Cijepljenje trudnica zasad nije odobreno, ne postoji odobrenje ni s jednim trenutnim cjepivom da se žene koje su trudne cijepe. Iz literature znamo da su se neke, ne znajući da su trudne, cijepile i prema dosad dostupnim podacima nema informacija o nuspojavama, ali nema trenutno preporuka da se trudnice cijepe”, rekla je Markotić.

“Isto tako, nakon što rode i dok doje mogu se cijepiti odmah. Ne tijekom trudnoće, prije da, poslije da”, rekla je Markotić.

Izvor N1 Hrvatska

VES ALEKSIĆ

Lijepe vijesti iz RK Poreč: VES ALEKSIĆ pozvan u reprezentaciju

svi sveti groblje vijenci svijeće policija

Savjeti policije povodom blagdana Svih svetih kako izbjeći kaznena djela