in

Odlučeno tko će se prvi cijepiti: U Hrvatskoj milijun ljudi u riziku od teškog oblika COVID-19

Ilustracija

Plan obuhvaća više dijelova: jedan se tiče općenito cijepljenja, potom prioritizaciju obuhvata pojedinih skupina stanovništva, etičke aspekte prioritizacije i privremeni poredak prioriteta za obuhvat cijepljenjem

U Hrvatskoj je više od polovine stanovništva u riziku od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19 te od komplikacija i smrtnog ishoda. Više od milijun osoba ima visoki rizik za teški oblik bolesti, a više od milijun i pol spada u skupinu rizičnih.

Ti podaci stoje u Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv COVID-19, koji je već pripremljen i koji, između ostalog, navodi i prioritete u cijepljenju čim cjepivo bude dostupno. Plan obuhvaća više dijelova: jedan se tiče općenito cijepljenja, potom prioritizaciju obuhvata pojedinih skupina stanovništva, etičke aspekte prioritizacije i privremeni poredak prioriteta za obuhvat cijepljenjem. Zasad se još govori o privremenom poretku jer se mora utvrditi koje će točno količine cjepiva doći i u kojim vremenskim razmacima, piše Večernji list.

Trenutačno su prioritetne skupine zadane ili određene tako da prvo obuhvate zdravstvene djelatnike, korisnike domova za starije i nemoćne i djelatnike tih domova, kao i drugih ustanova za socijalnu skrb. Potom se ide na osobe starije od 80 godina, onda na one u dobnim skupinama od 75 do 79 godina, od 70 do 74, od 65 do 69, a potom odrasle osobe mlađe od 60 godina s visokim ili umjerenim rizikom te ostali.

U ostale, primjerice, spadaju i zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova ili sveučilišta.

Početak cijepljenja mogao bi biti oko 15. siječnja, objavio je Poslovni.hr.

UHVAĆEN NA DJELU! POREČKI biciklisti uhvatili šporkulju kako baca otpad na Stanciji Bečić

POREČ: Korona zatvorila talijanske vrtiće u Varvarima, Dračevcu i Taru, u samoizolaciji i ravnateljica