in

Pedijatar za RTL: “Cijepljenje mlađih od 12 je pitanje vremena”

Foto Pixabay

PEDIJATAR iz Zagreba Milivoj Jovančević je za Dnevnik RTL-a govorio o cijepljenju djece protiv koronavirusa. Jovančević je rekao da ga zabrinjava podatak da udio mladih od 10 do 19 godina raste među novozaraženima.

“Cijepljenje djece je definitivno perspektiva. Zasad imamo dobno ograničenje od 12 godina. Za sve dodatne informacije vrlo je uputno otići na web stranice HZJZ-a, potrudili su se detaljno i jasno dati sve temeljne informacije”, rekao je.

Dodao je da je to važno iz više razloga.

“Jedno je smanjenje broja oboljelih, smanjenje mogućnost prijenosa i postizanje kolektivnog imuniteta. No ne smijemo smetnuti s uma i rezultate nedavnih istraživanja kako samoizolacija djeluje na psihosocijalno i edukacijsko zdravlje djece”, rekao je.

Rekao je da ne treba zaboraviti i to da cijepljena djeca, ako dođu u kontakt s oboljelim, ne moraju u izolaciju. Jovančević ističe da je to još jedna korisna dimenzija cijepljenja djece.

“Cijepljenje mlađih od 12 je pitanje vremena”

Rekao je da vjeruje da je cijepljenje mlađih od 12 godina pitanje vremena te da se za to samo čekaju odobrenja jer su klinička istraživanja gotova.

“Mislim da su mRNA cjepiva budućnost i za očekivati je da će u kratkom vremenu proširiti indikacija ne samo na djecu do pet godina nego i na mlađe”, dodao je.

Govorio je i o djeci koja su preboljela koronu. Kaže kako bi bilo dobro za njih da se docijepe, ali da je pitanje u kojem roku. Priča kako kod odraslih zaštita cjepiva opada u razdoblju od šest do deset mjeseci, ali naglašava da se čini kako djeca bolje reagiraju.

“Post-covid simptomi kod djece još su uvijek neobični”

Osim toga, Jovančević je rekao i kako su post-covid simptomi kod djece neobični te ispričao za slučaj djeteta koje nije znalo da je imalo koronavirus, ali je kasnije razvilo poremećaj imuniteta praćen komplikacijama sa srcem i bubrezima. “Te komplikacije, koje se javljaju usred promijenjenog imuno odgovora, nešto su o čemu ćemo morati još puno učiti. Klasične kliničke slike su kod djece još uvijek blage”, rekao je Jovančević za RTL.

Izvor Index.hr/RTL

KUZMINJA u Kašteliru uz klapu Nevera, izložbu Besida i druženje na Vrbanovici

Vozači, oprez! Na kolnicima mjestimično ima magle