in

Pogledajte koliko Hrvatska ima respiratora i u kojim se bolnicama nalaze

Ilustracija

‘Svi respiratori su u funkciji. Tamo gdje ih bude falilo će se dostaviti’, uvjerava danas Plenković. ‘Kad se koji oslobodi povlačimo ga u Dubravu’, poručuje BerošU pulskoj bolnici 18 respiratora

Pitanje broja respiratora usred žestoke bitke s koronavirusom došlo je u prvi plan.

Danas su i ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom i nakon Aktualnog prijepodneva u Saboru poslali poruke koje bi se mogle opisati u jednoj rečenici: Svi respiratori su u funkciji i sve je u redu.

Beroš je također naglasio da nijedna zemlja nema nekoliko stotina respiratora u pričuvi, na skladištu. Ministar je rekao da nema dojam da je zdravstveni sustav krahirao:

“Ako se to dogodi, ja ću podnijeti ostavku”, kazao je Beroš.

Što se tiče respiratora naglasio je kako nitko nema višak respiratora.

“Kad se koji oslobodi povlačimo ga u Dubravu”, poručio je ministar zdravstva.

Kao što smo naglasili na početku, o respiratorima je nakon Aktualnog prijepodneva upitan i premijer Plenković. Poručio je kako hrvatski zdravstveni sustav nije ugrožen. 

A kako RTL doznaje, Hrvatska u ovom trenutku ima 867 respiratora i, kada se gledaju zdravstvene ustanove, raspoređeni su kako je navedeno u tablici u ovom tekstu.

A što se tiče brojke 1.168 respiratora ona je na razini Kliničkih bolničkih centara (5 centara), Kliničkih bolnica (3 kliničke bolnice), Klinika (4 klinike), Općih (županijskih) bolnica (21), Specijalnih bolnica i kroničnih zdravstvenih ustanova (6 specijalnih bolnica i kroničnih zdravstvenih ustanova imaju respiratore), na razini županijskih Zavoda za hitnu medicinu (21). Također i dva Doma zdravlja imaju po jedan respirator.

Prema današnjim podacima Ministarstva zdravstva, KB Dubrava ima 71 respirator. 

“Planski ćemo se prilagođavati potrebama u Dubravi i povećavati broj respiratora. Nemojmo zaboraviti kako je riječ o najmlađoj bolnici u Zagrebu koja je optimalno mjesto za respiratorni centar zbog infrastrukture i instalacija. Takve uvjete nemamo nigdje i činimo sve kako bi KB Dubrava funkcionirala u skladu sa svojim mogućnostima”, poručili su za RTL iz Ministarstva zdravstva.

KORADO KORLEVIĆ: “Ovo je generalna proba za pandemiju koja će biti neopisivo opasnija od ove”

Istra u srijedu – 53 novozaražena i jedna preminula osoba u pulskoj bolnici