in

Prva cjepiva 27. prosinca, Vlada kreće u veliku kampanju pod motom ‘Zajedno kroz krizu‘

Ilustracija

Cilj je nacionalne kampanje građanima pružiti što više informacija o cjepivu i njegovim učincima

“Zajedno kroz krizu” naziv je javnozdravstvene kampanje za cijepljenje koja će se u utorak naći na užem kabinetu, a u srijedu 23. prosinca bit će potvrđena na Vladi, kada službeno počinje kampanja cijepljenja stanovništva u svrhu zaštite od covida-19.
Nacionalni program cijepljenja protiv covida-19 izradio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a njime su obuhvaćene sve radnje i postupci u organizaciji i provedbi cijepljenja građana Republike Hrvatske. Program je tijekom vikenda poslan i u ministarstva na davanje mišljenja, nakon čega ide na usvajanje, pie Jutarnji.hr.

Usvajanjem Plana cijepljenja građana zapravo počinje i javna informativno-edukativna kampanja u Hrvatskoj za pripremu i provedbu cijepljenja. Kampanja je dio zajedničke kampanje EU pod sloganom “Zajedno kroz krizu”. Cilj je hrvatske nacionalne kampanje, doznajemo, građanima pružiti što više informacija o cjepivu, njegovim svojstvima i učincima, mogućim popratnim pojavama i kontraindikacijama prilikom i poslije cijepljenja, kao i organizaciji i načinima provedbe programa cijepljenja za sve građane koji se odluče cijepiti. Nositelj programa je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a u provedbu su uključene sve ustanove iz javnozdravstvenog sektora te ustanove socijalne skrbi.

Besplatno cijepljenje

Prema zajedničkom planu EU, prve isporuke cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech u svim zemljama EU bit će 26. prosinca 2020. godine, i to u simboličnim količinama, a prva cijepljenja obavila bi se 27., 28. i 29. prosinca 2020., čime bi se označio i početak procesa cijepljenja stanovništva zemalja EU. Daljnje isporuke cjepiva odvijat će se u tjednim tranšama prema planu i najavama proizvođača, a u skladu s rokovima i dinamikom isporuka organizirat će se cijepljenja prema programu prioriteta za pojedine skupine. Što se tiče programa ugovaranja, kupnje i dobave cjepiva od šest svjetskih proizvođača i dobavljača za potrebe Republike Hrvatske dio smo jedinstvenog zajedničkog programa EU, čime je osigurano da RH i njezini građani imaju jednake uvjete kao i sve druge članice EU.

Kada gledamo doze cjepiva, Hrvatska je rezervirala/ugovorila milijun doza cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech, 2,7 milijuna doza cjepiva Astra Zenece, 900.000 doza cjepiva Johnson&Johnsona te milijun doza cjepiva proizvođača Moderna/Lonza. Dakle, ukupno je ugovorena količina od 5,6 milijuna doza, što je dostatno za cijepljenje 2,8 milijuna punoljetnih osoba, tako da se pazilo da ugovorene količine budu dostatne za sve punoljetne građane. Što se tiče djece, za sada nije registrirano niti planirano cijepljenje maloljetnih osoba. Primjerice, za razliku od EU, koja je granicu povukla na 18 godina, Velika Britanija je postavila granicu nešto niže, na 16 godina. Cijepljenje je, kao što se to otpočetka komunicira, besplatno za sve građane, piše Jutarnji.hr.

HZJZ kao nositelj programa cijepljenja osigurao je sa svojim partnerima odgovarajuće kapacitete i uvjete za smještaj i skladištenje cjepiva koje će biti isporučivano Hrvatskoj. Primjerice, cjepivo Pfizer/BioNTecha zahtijeva pohranu u posebnim uvjetima, u komorama na temperaturi od -70 Celzijevih stupnjeva. Za pohranu cjepiva koristit će se takve komore u tvrtki Medoka te u Imunološkom zavodu. Cjepivo proizvođača Moderna/Lonza zahtijeva skladištenje na temperaturi od -20 Celzijevih stupnjeva.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prva-cjepiva-27-prosinca-vlada-krece-u-veliku-kampanju-pod-motom-zajedno-kroz-krizu-15038168

Dobra vijest za sve koji imaju kredit: Tri banke najavljuju smanjenje kamate od Nove godine!

Čentrin MERCEDES BALDAŠ iz Vižinade među najboljima u Hrvatskoj na natjecanju Saveza društava Naša djeca