in

U Hrvatskoj potvrđen indijski soj: “Nema razloga za paniku”

Foto HZJZ

IVANA PEM NOVOSEL iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u emisiji Studio 4 na HTV-u rekla je kako je u Hrvatskoj detektiran indijski soj koronavirusa, a uputila je građane kako doći do covid-putovnice putem sustava e-Građani te u podružnicama HZZO-a.

“Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici”, rekla je te dodala kako se treba paziti i dalje.

Govorila je i o covid-potvrdama.

“Potvrda se sastoji od tri dijela. Postoji potvrda o cijepljenju, potvrda o testiranju i potvrda o preboljenoj bolesti. Potvrda o cijepljenju se dobiva nakon primitka dvije doze cjepiva, kod cjepiva koja se primaju u dvije doze, i traje 210 dana”, rekla je i dodala kako se potvrda može dobiti i nakon primitka prve doze.

Istaknula je kako se potvrda može izdati i osobama koje su preboljele bolest i ta potvrda traje 180 dana.

“Kriteriji za izdavanje potvrde se nastoje uskladiti na razini EU”, govori Pem Novosel. Serološka testiranja, rekla je, mogu biti dokaz da je osoba imala infekciju, ali duljina trajanja zaštite i njezin intenzitet se na osnovu samog nalaza ne mogu uvijek sa sigurnošću utvrditi.

Izvor Index.hr

U srijedu u Istri tri novozaražena

Teško ozlijeđen motociklist kod Žminja – Sletio van kolnika i udario u kamen