in

UVODE SE NOVE MJERE: U Istri 8 puta manje zaraženih nego u Dalmaciji

U Vladi će se sljedećeg tjedna razgovarati o regionalnim mjerama

Njemačka, država iz koje dolazi najveći broj turista u Hrvatsku, u četvrtak je odlučila na crvenu listu staviti dvije hrvatske županije – Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku.

Radi se o županijama koje iz tjedna u tjedan imaju sve veći broj zaraženih i koje su glavni razlog zbog kojeg su na crvenu listu cijelu državu stavile još neke, Hrvatskoj važne države, poput Italije i Slovenije, piše danas Jutarnji list.

Koji je tome glavni razlog? Zbog čega Dalmacija ima tako loše brojke, višestruko lošije od Istre i Primorja, također turističkih regija u kojima je, razmjerno broju stanovnika, turista ove godine više nego na jugu?

Ukratko, smatraju stručnjaci, kombinacija je to nepromišljeno opuštenog i ležernog ponašanja Dalmatinaca te relativno blagih mjera i preporuka Nacionalnog stožera koji je cijelo vrijeme nastojao balansirati kako ne bi ugrozio sezonu.

Željela se spasiti turistička sezona koliko se moglo, otvorena su ‘sva vrata’, rezultat je više od 50 posto prihoda prošle godine što je u konačnici izuzetno dobro za državni proračun, a onda i ‘pokrivanje’ troškova koji nas čekaju do kraja godine, ali i činjenice da u posljednjih 14 dana, uključujući i današnji dan, imamo kumulativno 47,2 zaražena na 100.000 stanovnika. Visoka je to brojka koja nas stavlja na nezavidno 7. mjesto među državama EU.

O novim mogućim mjerama i strategiji veznoj uz koronavirus sljedećeg utorka razgovarat će se i na Vladinu Znanstvenom savjetu za Covid-19, piše Jutarnji.hr.

Vrlo brzo na naše velike brojke reagirale su Austrija, Italija, Slovenija stavljajući nas na crvenu listu pa njihovi građani odlaze s Jadrana ne bi li izbjegli 14-dnevnu karantenu, a novi turisti iz tih zemalja sigurno neće doći u ovoj sezoni. Dio turista testira se na koronavirus u Hrvatskoj pa trenutno vlada pravo opsadno stanje u zavodima za javno zdravstvo.

U posljednjih 14 dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 79 pozitivnih na 100.000 stanovnika, što je apsolutni rekord od početka epidemije. To je brojka do 17. kolovoza: očekuje se da je u proteklia tri dana dodatno značajno narasla.
blaža slika “Trenutno se u našoj klinici liječi 15 oboljelih od Covida-19, a dva su nam pacijenta na respiratoru.

Većina oboljelih je starija od 50 godina, ali ima i mlađih, međutim za njihovu se kliničku sliku može reći da je srednje teška”, kaže doc. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split. Dodaje da bi uskoro moglo biti i više starijih pacijenta jer će mladi, nažalost, sigurno zaraziti i svoje starije ukućane.

U stopu Splitsko-dalmatinsku županiju prati Šibensko-kninska sa 61,91 oboljelog na 100.000 stanovnika dok je to u Zadarskoj bilo 35,09 slučajeva.

U tu skupinu brzo rastućih koronaslučajeva uvrstila se i Vukovarsko-srijemska županija koje plaća ceh svadbama od preko 200 sudionika sa 68,02 oboljela na 100.000 stanovnika.. More, sunce i noćni klubovi povećali su i zagrebačke brojke na 47,36 oboljelih na 100.000, jer prema podacima više od polovice pozitivnih stiže s godišnjih odmora.

Istodobno, tri županije sjevernog Jadrana nisu među onima u kojima je virus aktiviran turistima i godišnjim odmorima. Primjerice, u Istarskoj županiji u 14 dana bilježi se 9,58 zaraženih na 100.000 stanovnika, ili osam puta manje nego li u Splitsko-dalmatinskoj.

U Primorsko-goranskoj je 12,67, a u Ličko-senjskoj 22,13 na 100.000 stanovnika, što je za tu županiji puno, a razlog je, govore brojke, Zrće! Naime, europskom EWRS sustavu prijavljeno je u nešto više od mjesec dana 159 stranaca koji su se zarazili u Hrvatskoj, i to 69 Austrijanaca, 52 Slovenca, 13 Nijemaca, 22 Britanaca i tri Talijana. Među prijavljenim zaraženim strancima najviše ih je oboljelo u Novalji, njih 71, te u Makarskoj i Splitu 65.

Noćni klub

I iz tih je podataka evidentno da su velika okupljanja bez obzira radi li se o noćnim klubovima, vjenčanjima, rođendanskim proslavama… izvor zaraze velikog broja ljudi. Zbog toga je prije tjedan dana Nacionalni stožer civilne zaštite ograničio radno vrijeme noćnih klubova do ponoći, a već prije toga i broj onih koji mogu boraviti u zatvorenim prostorima tih klubova.

No, u tom trenutku već je bilo previše zaraženih da se to ne bi drastično odrazilo na ukupnu sliku koronavirusa u Hrvatskoj. Očekivano, uslijedila je ‘paljba’ ugostitelja koji nisu štedjeli riječi kritike. Neki su čak rekli kao se radi o komunističkim potezima, jer nisu svi isti, neki u poštovali već ranije uvedene mjere, a kažnjeni su na isti način.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/doznajemo-u-vladi-ce-se-sljedeceg-tjedna-razgovarati-o-regionalnim-mjerama-15014577

UMAG: Strani državljanin u dvorištu uzgajao marihuanu

Poreč među top 10 gradova u Hrvatskoj po broju upisanih osnovaca u prošloj školskoj godini