in

ZNAK ZA UZBUNU: Hrvatska bi mogla postati crvena. KOZLEVAC: ISTRA nije izolirana

Izvor ECDC

KAKO osigurati da turistička sezona potraje? Treba li mijenjati način procjene epidemiološke situacije u zemljama tako da fokus ne bude više na broju oboljelih, već hospitaliziranih i umrlih? Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kazala je u emisiji HRT-a U mreži Prvog da je hrvatska obala na koronakarti Europe od jučer narančasta te da je to prvi znak za uzbunu. 

Pavić Šimetin: Nema odgađanja, treba se cijepiti

“Trebamo se svi prihvatiti posla, oni koji organiziraju događanja, putovanja, dolazak turista, pa i ostali, koji trebaju dati svoj minimum, a to je cijepiti se”, poručila je.

Trend porasta incidencije u županijama jadranske obale treba smanjiti i usporiti, jer se može dogoditi da iz narančastog Hrvatska postane crvena, piše Index.

“To crveno sigurno donosi puno teže uvjete za povratak stranaca iz Hrvatske u njihove matične zemlje. A to dovodi do stanje koje je bilo i prošle godine”, naglasila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. 

“Da nam se ne bi to dogodilo, svaki pojedinac morati dati svoj maksimum na individualnoj razini, a to je cijepljenje. Svi se trebaju cijepiti. Odmah, danas, sutra, nema odgađanja. I treba se pridržavati poznatih epidemioloških mjera – nošenje maske, distanca, izbjegavati okupljanja, i to svatko može napraviti.”

Kozlevac: Očekujemo da vlada i diplomacija učine sve da se u Hrvatskoj epidemiološka situacija procjenjuje prema županijama

Načelnik stožera Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da se, nažalost, i Istarska županija našla među narančastim županijama.

“Na svi sreću, Nijemci imaju svoju priču, svoju metodu, imaju Robert Koch Institut, koji još uvijek procjenjuje Hrvatsku po županijama, te je Istra zelena”, dodao je.

Istarska županija ima nižu incidenciju nego Hrvatska. Treba razgovarati s ljudima od Istre, pa sve do Dubrovnika prvenstveno zbog zdravlja ljudi, a tek onda zbog turističke sezone. Trenutačna situacija nije dobra zbog zdravlja, brojke se povećavaju, Istra nije izolirana.

“Očekujemo da naša vlada i diplomacija učini sve da se u Hrvatskoj epidemiološka situacija procjenjuje prema županijama. To je jedino ispravno i korisno. I za županije koju su u zelenom, ali i za Republiku Hrvatsku. Turizam će i dalje u tim županijama funkcionirati. Ovako smo svi sada korak do crvenog. To je vrlo opasno”, rekao je načelnik stožera Istarske županije.

Cijeli članak pročitajte klikom na link https://www.index.hr/vijesti/clanak/capakova-zamjenica-ovo-je-znak-za-uzbunu-hrvatska-bi-mogla-postati-crvena/2290932.aspx

U Istri nema novozaraženih

MOGUĆE POPLAVE: Ciklona koja je Njemačkoj donijela katastrofalne poplave seli se na Sredozemlje