in

Besplatne filmske radionice ususret 8. Porečdoxu

U sklopu 8. Porečdoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom (IKA) organizira idući mjesec dvije besplatne filmske radionice – Production In i Radionicu animiranog filma.

Production In je radionica namijenjena prije svega srednjoškolcima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u devet dana – od ideje do realizacije. Na ovoj intenzivnoj radionici, koja će se održati od 19. do 26. listopada, desetak će autora realizirati svoj film. Radionica se sastoji od tri dijela – razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, a namijenjena je svim kreativnim snagama Poreštine – srednjoškolcima, muzičarima, likovnim umjetnicima, medijskim djelatnicima, glumcima, plesačima, skejterima i svima ostalima sa i bez prethodnog iskustva rada s kamerama i montažom, ali s iskustvom stvaranja i realizacije ideje u bilo kojem mediju. Radionica je prilagođena ostalim obvezama polaznika i traje uglavnom u popodnevnim satima, a počinje obaveznim sastankom u petak, 19. listopada u 19 sati.

Radionica animiranog filma namijenjena je osnovnoškolcima i svima koji vole animaciju. Počinje izradom fenakistoskopa, popularnog uređaja za animaciju slika. Putem njegove izrade polaznici će se upoznati s osnovama animacije te zajednički raditi na izradi scenarija i osmišljavanju priče. Nakon toga slijedi rad na knjizi snimanja sastavljenoj od osam skica, napisanih dijaloga i prijedloga za zvukove u filmu. Polaznici će moći svoj segment priče realizirati u obliku brojnih crteža ili putem stop frame animacije koja uključuje izradu samostojeće scenografije i likova. Slijedi snimanje crteža, stop frame animiranje, sinhronizacija, montaža te konačno – projekcija animiranog filma na zatvaranju festivala.

Radionica animiranog filma održat će se od 19. do 26. listopada, svakim danom od 17 do 19 sati.

Voditelji radionica su Marko Zdravković-Kunc, producent i filmski pedagog, Tomo Zidić, redatelj i scenarist, Michele Bulešić, montažer i snimatelj, Dorotea Cerin, redateljica i montažerka te izvršna producentica i redateljica Sanda Letonja-Marjanović.

Poreč: Zatvorena cesta Varvari - Veleniki

Poreč: Zatvorena cesta Varvari – Veleniki

Valamar posjetio učenike Srednje škole Mate Blažine Labin

Valamar posjetio učenike Srednje škole Mate Blažine Labin