in

Sutra u Poreču počinje Međunarodno natjecanje zborova

Sutra na porečkom Trgu slobode u 16 sati službeno će početi Međunarodno natjecanje zborova u organizaciji Interkultura i suradnji s Turističkom zajednicom Grada Poreča i hotelijerskom tvrtkom Plava laguna. Manifestacija koja će okupiti 400-tinjak pjevačica i pjevača iz 13 zemalja trajat će sve do utorka, 26. rujna, kada će se na ceremoniji zatvaranja dodijeliti nagrade najboljima.

Interkultur je vodeći organizator međunarodnih natjecanja i festivala zbornog pjevanja u svijetu od 1988. godine, kada ga je osnovao Günter Titsch. U međuvremenu su ovi događaji postali poznati diljem svijeta zbog svojih umjetničkih i organizacijskih standarda.

Festival pjesme i radosti življenja okupit će drugu godinu za redom u Poreču 16 zborova iz Češke, Danske, Estonije, Hrvatske, Italije, Latvije, Litve, Njemačke, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Švedske i Turske. Prije ceremonije otvaranja gradskim će se ulicama odvijati svečani mimohod svih sudionika koji će startati na rivi. Prvi će dan sve posjetitelje na trgu dočekati koncert prijateljstva, a natjecanje zborova odvijat će se od nedjelje do utorka.

Zborovi će se natjecati u Istarskoj sabornici i u crkvi Gospe od Anđela i to u sedam kategorija. Veliki broj zborova registriran je u kategoriji crkvene zborske glazbe a capella, dok su ostale kategorije dječji i zborovi mladih, mješoviti, muški i ženski zborovi, te folklor.

Turistička vrijednost manifestacije jest što će zborovi pjevati na raznim lokacijama u gradu, poput Pučkog otvorenog učilišta, Eufrazijeve bazilike i već spomenutog Trga slobode, Istarske sabornice i crkve Gospe od Anđela. U umjetničkom žiriju koji će ih ocjenjivati biti prof. dr. Ralf Eisenbeis, Johan Rooze, Primož Kerštanj, Guntars Pranis i Matteo Valbusa. Ulaz na sva događanaj je besplatan.

Baderna rotor

Uskoro sigurniji ulaz u naselje: gradnja rotora u Baderni privodi se kraju

Poreč: Gradi se cesta Garbina – Valkarin

Poreč: Gradi se cesta Garbina – Valkarin