in

Na RTL-u počinje “Večera za pet na selu” – prvi kuhaju ISTRANI

Deseta jubilarna sezona popularnog gastro showa “Večera za 5” od 27. svibnja prikazuje se na RTL-u, ali ovaj put u posebnom izdanju te postaje “Večera za 5 na selu”.
Kako i samo ime emisije govori, u novoj sezoni showa gledatelji će upoznati tradicionalnu hranu hrvatskih sela i manjih mjesta. Kamere će zaviriti u sve krajeve Lijepe Naše, a prva na red dolazi – Istra.

Natjecatelji Kristijan Benić, Zdenka Jakus, Vladimir Pantović Panta, Karla Bedžeti i Jasna Matić imaju priliku pokazati svoje kulinarske vještine i osvojiti poklon-bon od pet tisuća kuna.

JASNA MATIĆ

Jasna je domaćica podrijetlom iz Poreča, a sada živi u Višnjanu. Prije je radila u ugostiteljstvu, no sada je u potpunosti posvećena obitelji. Energična, otvorena, uvijek u pokretu – ova žena može sve – brinuti se za obitelj, imati bezbroj hobija: skupljanje gljiva, uređenje interijera, biti domaćica večerama u svom prekrasnom vrtu okruženom prirodom. Obožava šumu, kad je ondje, ostavi sve iza sebe i napuni baterije, šuma joj daje energiju. Premda neprestano traži nešto novo što će zaokupiti njezinu pozornost, najveća strast uvijek joj je ista – kuhanje. Od moderne kuhinje do tradicionalnih jela, Jasna voli sve isprobati i rado prihvaća svaki izazov koji joj se nađe na putu, pa je tako sudjelovala i u šestoj sezoni kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“.

VLADIMIR PANTOVIĆ PANTA

Vladimir s obitelji živi u Poreču, no ima i lijep posjed u malom selu Mugeba, gdje je sam sagradio tradicionalnu istarsku konobu. Taj „istarski celebrity“, kako ga od milja zovu, ima vinograd, puno maslina, vrt s povrćem, polja lavande, farmu životinja i strastveni je ribar. Ipak, reći će da je kuhanje njegova najveća strast. Svoje je umijeće pokazao i sudjelujući u showu „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ te jednoj sezoni „Večere za 5“. Proizvodi rakiju i vino i za sebe kaže da je pravi „morski čovik“ koji ide vani i kad je grdo i kad je lipo, voli pecati „lukave ribe“ poput orade koje najradije spravlja unucima. Kaže da voli i poljoprivredu, ali tu se mora puno raditi – radije ode na barku i od jutra do mraka uživa na moru, pa čak i ako ništa ne zagrize! Iako je i njegova supruga Branka vrsna kuharica, Panta priznaje da radije kuha sam.

ZDENKA JAKUS

Zdenka dolazi iz Žminja, a radi kao operaterka na stroju u tvornici duhana. U njezinu selu živi samo pet obitelji, a ona živi u kući s tri sina. Kako je zaposlena, nema vremena za uzgajanje domaćih životinja, no zato je ponosna na svoje povrće i cvijeće, prekrasno dvorište te dva psa i mačku. Njezina je najveća želja pokazati pravu ljepotu Istre, njezinu kulturu i baštinu pa pomaže žminjskoj turističkoj zajednici, sudjeluje u raznim manifestacijama, organizira izložbe… Ponosna je i na svoju „rekordnu pincu“, tradicionalan istarski slatki kruh koji se obično spravlja za Uskrs, koja je težila čak 27 kilograma! U njezinoj kuhinji naglasak je na zdravoj hrani i domaćim tradicionalnim jelima, a u emisiju se prijavila jer je željela pokazati što su je naučile nona i mama i da dočara jednu pravu istarsku priču.

KRISTIJAN BENIĆ

Web dizajner Kristijan podrijetlom je iz Baranje, a živi u Poreču i za sebe će reći da kreativnost koju ispoljava u svom poslu voli preseliti i na tanjur. Voli pomicati vlastite granice i unaprjeđivati se iz dana u dan, a svoj je kulinarski talent već dokazao u četvrtoj sezoni showa „Tri, dva jedan – kuhaj!“, u kojoj je izašao kao pobjednik, no ističe kako je otad još više naučio. Voli kombinirati modernu s tradicionalnom kuhinjom, ali domaće jelo uvijek ugrije njegovu dušu. Premda živi sam, nikada nije usamljen, kod njega se uvijek nešto događa – večere s prekrasnim pogledom s njegove terase za najdraže prijatelje, filmske večeri s najmilijima ili samo ispijanje kave uz prekrasan zalazak sunca. Kristijan obožava more, prirodu i mir koju pružaju.

KARLA BEDŽETI

Karla je slobodna umjetnica koja obožava adrenalinske sportove. Vozi motocross utrke, čak ima i vlastitu stazu za vježbanje, trenira jogu, vodi brigu o kućanstvu i svojim životinjama, ali radi i kao volonterka u lokalnim prihvatilištima. Živi na velikom imanju blizu Pazina, ima magarce, pse i veliki vrt s povrćem, uživa u prekrasnoj prirodi i pogledu od milijun dolara. Kuhanje je njezina strast; voli eksperimentirati i ne koristiti vagu, sve radi „od oka“, a velika joj je želja sudjelovati u emisiji „Tri, dva, jedan – kuhaj!“. Šest je godina veganka i njezin je cilj pokazati kako se mogu pripremiti ukusna tradicionalna jela u veganskom stilu. Kad je o desertima riječ, Karla toliko voli sirove torte da je svoj hobi uspjela pretvoriti u dodatnu zaradu na radost zadovoljnih kupaca.

Prva kuha Jasna, a kakve će istarske delicije pripremiti svojim gostima, pogledajte u ponedjeljak, 27. svibnja u 21 sat na RTL-u.

Izvor: RTL

PROJEKT ZA MLADE: Boćajmo u školi u Poreču, Vižinadi i Buzetu 23. svibnja

U Poreču 24. svibnja na Trgu slobode pleše 300 učenika