in

NAJVAŽNIJA FILMSKA NOĆ U GODINI: ‘Roma’ i ‘Miljenica’ glavni kandidati za Oscara

Najprestižnija nagrada u filmskoj industriji, slavni Oscari, dodijelit će se 91. put 25. veljače na svečanosti u Los Angelesu koja će ove godine proteći bez voditelja, a u utrku za slavni zlatni kipić s po deset nominacija ulaze crno-bijeli film “Roma” i engleska povijesna drama “Miljenica”. Hrvatska publika moći će dodjelu pratiti večeras, odmah nakon ponoći, na programu HRT 1.

Nakon ova dva filma s po osam nominacija slijede glazbeni film “Zvijezda je rođena” i politička komedija “Čovjek iz sjene”, a odmah za njima je “Black Panther”, film o superheroju sa sedam nominacija.

Ceremoniju dodjele Oscara otvorit će američka rock grupa “Queen”, o čijem preminulom pjevaču Freddieju Mercuryju govori film “Bohemian Rhapsody”, nominiran u kategoriji najboljega filma. Sadašnji sastav grupe uključuje izvorne članove Briana Maya na glavnoj gitari i Rogera Taylora na bubnjevima, a bivša zvijezda “Američkog idola” Adam Lambert vodeći je vokal te se u jednoj sceni pojavio u filmu.

Kategoriju najboljega filma predvodi poluautobiografski film “Roma” Alfonsa Cuaróna, koji je osvojio deset nominacija za Oscare, uključujući i one za najbolji strani film. Odnese li pobjedu za najbolji film, postat će prvi film na jeziku koji nije engleski kojemu je to uspjelo, ali i prvi film nekog streaming servisa. Film je nominiran i u kategoriji za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu (Yalitza Aparicio), sporednu žensku ulogu (Marina de Tavira) originalni scenarij, fotografiju, scenografiju, zvuk i montažu zvuka.

Uz bok “Romi” s deset nominacija je i britanska povijesna drama “Miljenica” (“The Favourite”) koja je donijela nominacije i redatelju Yorgosu Lanthimosu i trima glumicama – Oliviji Colman prvu nominaciju za Oscara za glavnu ulogu te za sporedne oskarovkama Emmi Stone i Rachel Weisz.

Uz njih su u konkurenciji za najbolji film i glazbeni drama “Zvijezda je rođena” (“A Star is Born”) glumca i redatelja Bradleya Coopera, koji je treća prerada Oscarom nagrađivanog filma “Karijera” iz 1937., te politička komedija “Čovjek iz sjene” (Vice) Adama McKaya. Oba filma imaju po osam nominacija.

Tu je i “Crni član KKKlana” (“BlacKkKlansman”) Spikea Leeja, koji će, osvoji li Oscara za najboljeg redatelja, postati prvi Afroamerikanac koji je osvojio tu nagradu.

“Blac Panther”, koji ima ukupno sedam nominacija, prvi je film o superheroju nominiran u kategoriji najboljega filma, u kojoj se natječu još i glazbena biografija “Bohemian Rhapsody” te biografski film “Zelena knjiga: Vodič za život” (“Green Book”) Petera Farrellyja.

Za Oscara u kategoriji najbolje muške uloge ove se godine natječu Christian Bale, za ulogu Dicka Cheneya u filmu “Čovjek iz sjene” (“Vice”), Bradley Cooper za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena”, Rami Malek za ulogu Freddieja Mercuryja u filmu “Bohemian Rhapsody”, Viggo Mortensen za ulogu u filmu “Zelena knjiga: Vodič za život” (“Green Book”) i Willem Dafoe  za ulogu u filmu “At Eternity’s Gate”.

Uz Oliviju Colman i Yalitzu Aparicio, u kategoriji glavne ženske uloge nominirane su Glen Close, kojoj je ovo sedma nominacija, za film “The Wife”, Lady Gaga za ulogu u filmu “Zvijezda je rođena”, te Melissa McCarthy za film “Can You Ever Forgive Me?”.

Za najboljega sporednog glumca konkuriraju oskarovci Mahershala Ali (“Zelena knjiga: Vodič za život”) i Sam Rockwell (“Čovjek iz sjene”) te prvi put nominirani Adam Driver (“Crni član KKKlana”), potom Sam Eliott (“Zvijezda je rođena”) i Richard E. Grant (“Can You Ever Forgive Me?”), dok su u kategoriji najbolje sporedne glumice nominirane još i Marina de Tavira, Amy Adams (“Čovjek iz sjene”) te Regina King (“If Beale Street Could Talk”).

Ove će se godine, prvi put u 30 godina, dodjela Oscara održati bez voditelja, a pobjednike će predstavljati najpoznatiji glumci, glumice i prošlogodišnji pobjednici u glumačkim kategorijama.

Nagrada Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) dodjeljuje se od 1929. godine, do sada je uručeno više od 3.100 statua, a poznato ime Oscar nosi od 1939.

Istrani briljirali u Dalmaciji – Porečan Đani Lubiana šampion smotre „Maslina Split 2019.“

Istrani briljirali u Dalmaciji – Porečan Đani Lubiana šampion smotre „Maslina Split 2019.“

Mlade porečke kuglačice osvojile broncu

Mlade porečke kuglačice osvojile broncu