in

Za DAN ZALJUBLJENIH Hrvati ne štede: Prodaja nakita uoči Valentinova porasla 76%

Foto: Pixabay.com

Iako “kampanjski” kupuju u zadnji tren, Hrvati na svoje bolje polovice za Dan zaljubljenih troše sve više. Kako je pokazalo istraživanje MasterCard Love Index, u posljednje se dvije godine kupovina poklona uoči i za vrijeme Valentinova povećala za 55 posto, cvijeća za 72 posto, a nakita za čak 76 posto. Najveći broj poklona, oko trećine, Hrvati kupe tek tri dana unaprijed, odnosno na današnji dan, ojbavio je portal Novac.jutarnji.hr.

Sve popularnijima postaju nematerijalni pokloni kao što su večera u restoranu ili odmor u hotelu. Tako se, primjerice, u posljednje tri godine potrošnja u restoranima u tom razdoblju povećala za 34 posto, a u hotelima za 48 posto. Osim toga, zaljubljeni parovi svoj dan vole obilježiti i odlaskom na wellness, masažu ili pak otputovati u neku od naših susjednih zemalja.

S obzirom na rast “kupovine iskustava”, porasla je i online kupovina uoči Dana zaljubljenih i to za vrtoglavih 202 posto. Ipak, na nju se odnosi tek pet posto ukupne potrošnje, odnosno gotovo se sva transakcija i dalje obavlja na fizičkim prodajnim mjestima.

Još jedan trend koji je zabilježen sve je češće plaćanje poklona karticama. Općenito, broj kartičnih plaćanja oko Valentinova je u tri uzastopne godine porastao za 45 posto, dok se njihov broj značajno povećao i u restoranima, za 38 posto, u hotelima za 20 posto, dok cvijeće karticom plaća čak 57 posto Hrvata.

Julio Iglesias, najprodavaniji latino pjevač na svijetu, dolazi u Pulu!

Zbog poplave župan proglasio elementarnu nepogodu za Općinu Raša