in

TAR-VABRIGA: Vodič za otkrivanje istarske kulturne baštine inauguriran u Ribarskoj kući u Santa Marini

Foto Tanja Kocijančić

U novootvorenom interpretacijskom centru “Ribarska kuća” u Santa Marini u Vabrigi održana je jučer svečanost predstavljanja turističke karte baštinskih centara Istre. Riječ je o prvom vodiču koji na jednom mjestu nudi 27 interpretacijskih i drugih centara po Istarskoj županiji koji predstavljaju kulturu, baštinu ili pak prirodne ljepote. Projekt potpisuje Istarska razvojna turistička agencija na inicijativu Manuele Hrvatin, a autor i urednik karte je Luka Jakopčić.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Na prezentaciji su bili brojni direktori turističkih zajednica i voditelji interpretacijskih centara koji se nalaze na karti, zatim županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, direktorica IRTA-e Slavica Tobok Kandić, te u ime domaćina direktorica TZ-a Tar-Vabriga Sanja Žužić i Izabela Raunik Keglević, voditeljica “Ribarske kuće” u Santa Marini.

Idejna začetnica ove karte kojim e baštinski centri umrežavaju, Manuela Hrvatin, istaknula je da su ovi centri jako moćna priča koju su pokrenule lokalne zajednice koje su prepoznale svoj identitet i tradiciju i te ih kroz centre žele predstaviti turistima.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Naš turizam mora biti drugačiji od drugih kroz priču o našoj prošlosti, emocijama, receptima o svemu onome što nas okružuje jer naša tradicija je naš identitet i moramo ga izdvojiti iz te globalizirane turističke ponude. Ovaj vodič prvenstveno je izrađen za naše ljude i našu djecu da se prvo oni upoznaju s kulturnom baštinom koju će tek onda moći prenositi turistima. Zato treba raditi na edukaciji i umreženosti svih centara zajedno gdje će oni učiti jedni od drugih i biti si međusobno podrška, naglasila je Hrvatin.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Pročelnik Torbica zahvalio se Hrvatin na hvalevrijednoj inicijativi, naglasivši kako bi naš turizam trebao vratiti dio tradicije i načina života koje nam je oduzeo. To se može postići i ovakvim interpretacijskim centrima koji vraćaju tu baštinu i tradiciju kroz jedan vid turističke ponude.

– Ova publikacija s kartom kruna je dugotrajnog i napornog rada na koji smo jako ponosni. I dalje ćemo raditi na promociji kulturne baštine i daljnjem otvaranju novih centara koji će čuvati našu tradiciju i običaje, rekla je Tobok Kandić.

-Za razliku od turizma od kulture se ne može živjeti i tu je uloga baštinskih centara da od klasičnog turizma napravimo prihvatljivu priču od koje će koristi imati i naša tradicija, a i sami gosti su pokazali interes za ovakvim oblikom turizma gdje mogu upoznati našu povijest i ostale vrijednosti, naglasio je Jakopčić.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Pozdravne riječi uputila je na početku direktorica TZ-a Tar-Vabriga Žužić, dok je Raunik Keglević na kraju sve prisutne povela u razgledavanja nedavno otvorene Ribarske kuće koja priča o bogatoj tradiciji i povijesti mještana Tara i Vabrige.

Ribarska kuća u Santa Marini - Foto Tanja Kocijančić
Ribarska kuća u Santa Marini – Foto Tanja Kocijančić

Foto OŠ Jože Šurana Višnjan - SVečanost u Kašteliru

Svečanost OŠ Jože Šurana Višnjan – Dodijene nagrade i Zlatna pera najboljima. Kaštelir ima učenicu generacije

NE DIRAJ FOTKU

HAK: Kolona na Istarskom ipsilonu, gužve na svim cestama i kod tunela Učka